Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bývalé siamské dvojčatá Andrea a Lucia: Čakajú ich občianky a stredná škola!

Siamské dvojčatá v roku 2008 Zobraziť galériu (4)
Siamské dvojčatá v roku 2008 (Zdroj: SITA)

ROŽŇAVA – Jediné úspešne oddelené slovenské siamské dvojčatá Andrea a Lucia Tóthové z Krásnohorskej Dlhej Lúky v okrese Rožňava majú dnes pätnáste narodeniny. Tento rok je pre ne významný, pretože skončia základnú a začnú študovať na strednej škole, dostanú aj občianske preukazy. Narodeniny budú oslavovať až tento víkend.

Lucia a Andrea na svet prišli v roku 2000 ako siamské dvojčatá – boli zrastené telíčkami. Krátko po narodení Lucku a Andrejku oddelil od seba tím bratislavských špecialistov pod vedením Jaroslava Simana a pani Melita je im stále vďačná. Dodnes s vďakou spomínajú na dnes už nebohého Simana. Mama Melita Tóthová chváli nielen bratislavských lekárov, ale aj košických a rožňavských, kam chodia na pravidelné prehliadky.

Siamské dvojčatá v roku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

„Dievčatá nám robia radosť. V škole sa učia výborne. Chodia aj do základnej umeleckej školy a učia sa hrať na klavír, chodia aj na spev,“ hovorí s hrdosťou v hlase ich mama Melita. Hlavným cieľom dievčat je dostať sa na strednú školu a úspešne ju absolvovať. Obom dobre idú jazyky – študujú angličtinu a nemčinu. 

„Okrem hry na klavír a spevu mám rada tanec, čítanie, ale hrávam sa aj na počítači,“ prezradila Lucka, ktorá je zhovorčivejšia ako Andrea. Lucia hrá aj na gitare a dokonca sa snaží skladať vlastné piesne. „Sú o tom, čo sa deje okolo mňa, ale aj o veciach, ktoré ma štvú." Uviedla, že pôvodne chcela ísť študovať na konzervatórium, ale mamka ju ešte nechce pustiť na internát. 

Siamské dvojčatá v roku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Andrejka chce po skončení základnej školy študovať na bilingválnej škole, no takou v Rožňave je len obchodná akadémia. Preto si obe dievčatá podali prihlášku na obchodnú akadémiu v Rožňave, kde je aj bilingválna sekcia. Druhú podali na gymnázium. Mamka ich bude voziť autom do Rožňavy. 

„Potom by som chcela študovať na vysokej škole, ale ešte presne neviem, aký odbor,“ hovorí Andrejka. Pani Melita doložila, že v prvom rade musia úspešne ukončiť strednú školu a potom sa uvidí, ako ďalej. „Musím ich pochváliť, že sa púšťajú aj do varenia a celkom im to ide. V nedeľu dopoludnia jedna ostáva doma s otcom a varí nedeľný obed a s druhou idem ja do kostola, a takto sa striedajú,“ hovorí pani Melita. Práce v záhrade však dievčatá nemajú veľmi rady. 

Siamské dvojčatá v roku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Dnes sa dospievajúce dievčence od svojich rovesníkov na prvý pohľad nelíšia, hoci majú zdravotný hendikep. V bežnom živote nie sú veľmi obmedzené, len si na seba musia dávať viac pozor ako iní tínedžeri, lebo patria k stomikom (človek s vývodom). Ako prezradili, musia sa chrániť pred pádom, ale robia viaceré pohybové aktivity. Vedia však plávať, hrajú niektoré loptové hry, cvičia gymnastiku a teraz sa chcú učiť korčuľovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu