Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na hokejovom zápase sa otrávili desiatky ľudí: Jedovatý plyn je stále záhadou

Otrávených pacientov z Čane liečia aj v hyperbarickej komore Zobraziť galériu (5)
Otrávených pacientov z Čane liečia aj v hyperbarickej komore (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Po hokejovom zápase o pohár starostu obce Čaňa museli do nemocníc odviezť 32 návštevníkov s príznakmi otravy kysličníkom uhoľnatým. Priotrávili sa v nedeľu podvečer. Odkiaľ sa jedovatý plyn na zimnom štadióne zjavil, je stále predmetom vyšetrovania.

Ako prví sa začali na príznaky otravy sťažovať rozhodcovia, potom hokejisti a aj diváci. V pohotovosti boli hasiči aj záchranári. Do súkromnej nemocnici v Šaci odviezli 11 pacientov. „Väčšinou išlo o intoxikácie vyžadujúce liečbu v hyperbarickej komore (HBO). Práve pobyt v nej je jedinou liečbou takého druhu otráv. Keďže pacienti mali vyššie hladiny CO v krvi ako 5 percent, pričom u niektorých to bolo až 19 percent, boli umiestňovaní práve do tejto komory. Spočiatku to boli prví siedmi, následne ďalší štyria. Dvaja neabsolvovali HBO v danom rozsahu, keďže ju nezvládali po zdravotnej stránke. Týchto pacientov čaká ešte dnes následný pobyt v nej. Pacienti sú celkovo hospitalizovaní na troch našich oddeleniach v rámci vedľajších príznakov a to na neurologickej JIS-ke, klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie ako aj na internej klinike. Toho času je zdravotný stav všetkých pacientov stabilizovaný, v norme sú aj hodnoty oxidu uhoľnatého v krvi,“ informoval medicínsky riaditeľ nemocnice v Šaci Ján Slávik.

Pacientov hospitalizovaných v Šaci čaká ešte ďalšia liečba. Mali by absolvovať ešte päť pobytov v hyperbarickej komore, čo znamená, že tu budú minimálne 5 dní, prípadne sa môžu rozhodnúť pre ambulantnú formu starostlivosti.

21 pacientov prijali v Univerzitnej nemocnici

„V UNLP Košice sme do polnoci ošetrili spolu 21 intoxikovaných osôb z Čane, ktorí sa sťažovali prevažne na bolesti hlavy, prejavovala sa unich celková slabosť, malátnosť až nevoľnosť a u niektorých došlo aj ku kolapsovým stavom. Pacientom boli urobené interné fyzikálne vyšetrenia, EKG vyšetrenie ako aj vyšetrenie na stanovenie hladiny kysličníka uhoľnatého v krvi. Väčšina ľudí bola vyšetrená ambulantne a takmer všetci podstúpili liečbu kyslíkom. Na krátkodobú hospitalizáciu boli prijatí 3 pacienti s ľahšou formou otravy kysličníkom uhoľnatým, ktorých v priebehu dňa prepustíme domov," informovala nás hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.
.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu