Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cesty sú zasnežené, polícia vyzýva na opatrnosť: Donovaly zjazdné len s reťazami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽILINA – Väčšina vozoviek v Žilinskom kraji je dnes ráno zasnežená, preto polícia upozorňuje vodičov na zvýšenú opatrnosť. Informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová.

Zároveň informovala, že cesta I/65 Kremnické Bane je pre nákladné vozidlá neprejazdná. Podľa informácií Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja je na cestách I. triedy kašovitý, miestami utlačený sneh od 1 do 2 cm, na cestách II. triedy kašovitý, miestami utlačený sneh od 1 do 3 cm a na cestách III. triedy kašovitý alebo utlačený sneh od 1 do 5 cm. Na horských priechodoch je kašovitý, miestami utlačený sneh od 1 do 3 cm. Všetky cesty na území Žilinského kraja vrátane horských priechodov sú zjazdné so zimnými pneumatikami.

Donovaly sú pre kamióny zjazdné len so snehovými reťazami

Všetky cesty v okresoch Banská Bystrica a Brezno boli k 17.00 h zjazdné, v nižších polohách prevažne mokré. Horské priechody Donovaly, Šturec a Čertovica sú prejazdné bez akýchkoľvek obmedzení.

Ako upozornila Slovenská správa ciest (SSC) na webovej stránke www.zjazdnost.sk, Donovaly sú pre kamióny prejazdné len so snehovými reťazami. Od skorého rána boli pre sneženie uzavreté pre nákladnú dopravu nad 10 metrov dĺžky. Okolo poludnia ich už otvorili pre všetku dopravu.

Podľa informácií z dispečingu Regionálnej správy ciest Banská Bystrica na horských priechodoch Donovaly a Šturec je kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov, na Čertovici do jedného centimetra. Na Donovaloch a Šturci stále platí výstraha pred padaním skál.

Diaľnice a rýchlostné cesty na Slovensku sú zjazdné

 Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú zjazdné, informuje Slovenská správa ciest. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úseku diaľnice D1 Ivachnová - Bôrik a rýchlostnej cesty R3 v úsekoch Trstená - Tvrdošín, Horná Štubňa, sever - Horná Štubňa, žel. st. a Sedliacka Dubová - Široká, na ktorých sa nachádza vrstva kašovitého snehu do 3 cm.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné. Povrch vozoviek prevažne vlhký až mokrý, na severe stredného Slovenska prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 3 cm a v hornatejších častiach vrstvou čerstvého až utlačeného do 5 cm. 

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého kašovitého alebo utlačeného snehu do hrúbky 3 cm, okrem priechodov Biela Hora, Dargov, Ďurďošík, Pezinská Baba, Klenov, Soroška, Dobšiná, Grajnár, Skýcov, Branisko a Havran, ktorých povrch vozovky je vlhký až mokrý. Na horských priechodoch Herlianske Sedlo a Podspády je čerstvý sneh v hrúbke 4 - 5 cm. 

Horský priechod Donovaly je uzatvorený pre nákladnú dopravu nad 3,5 t pre husté sneženie, slabej viditeľnosti a tvorby závejov a snehových jazykov.

Sneženie obmedzujúce dohľadnosť do 50 m je v okolí Donovál a Šturca, do 100 m je v okolí Skalitého, Svrčinovca, Čadce, Hričovského Podhradia, Liptovského Mikuláša, Važca, Východnej, Dechtárov, Považskej Teplej, Sverepca, Batizoviec, Štrby a Lučatína 
Nárazový vietor fúka v okolí Banskej Štiavnice, Donovál, Ružomberka, Bytče a Nového mesta nad Váhom. 

Miestami zľadovatený sneh v hrúbke 1 - 3 cm sa vyskytuje na ceste II/545 Zborov - Becherov (hranica SR/Poľsko) a na cestách III. triedy v okolí Bardejova, Stropkova, Svidníka, a Humenného. 
Pre husté sneženie a súvislú snehovú vrstvu na vozovke Slovenská správa ciest odporúča použiť snehové reťaze pre všetky vozidlá pri prejazde cesty I/14 - HP Šturec. 

Na ceste 1/14 HP Šturec a na ceste 1/59 HP Donovaly platí výstraha pred padaním skál. 
Horský priechod Šútovce je uzatvorený pre vozidlá dlhšie ako 10 m a Zbojská pre vozidlá nad 3,5 t. Cesta I/64 Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo je uzatvorená pre vozidlá dlhšie ako 10 m. 

Na cestách III. triedy v okrese Prešov a Sabinov sa miestami vytvára poľadovica.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu