Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na nočnú moru v Tatrách nezabudnú: Horolezci čakali štyri dni na záchranu v ľadovej pasci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY - Záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) z Vysokých Tatier v sobotu 3. januára požiadala o pomoc dvojica českých horolezcov. Ako uvádza oficiálna stránka HZS, horolezci sa pokúšali o prvovýstup v severnej stene Rumanovho štítu.

„Keďže mrznúci dážď v piatok (2.1.) večer spôsobil vytvorenie ľadovej glazúry, horolezci sa nedokázali pohnúť z miesta. Na zlanenie nemali dostatok materiálu, a preto požiadali o pomoc horských záchranárov,“ informovala HZS. Pre urýchlenie záchrannej akcie HZS požiadala poľských kolegov záchranárov o vrtuľník. Posádka vrtuľníka pristála na heliporte v Starom Smokovci a naložila štyroch záchranárov s potrebným materiálom. „Pre poveternostné podmienky, silný nárazový vietor do 20 metrov za sekundu sa posádke vrtuľníka nepodarilo vysadiť záchranárov v doline tak, ako plánovali, preto pristáli na Popradskom plese,“ uvádza sa ďalej na stránke HZS.

Záchranári pokračovali po zemi v komplikovaných podmienkach. Zľadovatené skaly striedali snehové polia, na ktorých sa nachádzala kôra. Druhá skupina záchranárov postupovala po zemi. Po vylezení na Rumanov štít dvojicu lokalizovali a za pomoci lana Dyneema spustili k nim jedného záchranára. Ten postupne pomohol horolezcom dostať sa k lanu, po ktorom vystúpili za pomoci žumarov až na vrchol. „Z vrcholu všetci zostúpili Zlomiskovou dolinou k Popradskému plesu, kde sa horolezci živí a zdraví ubytovali v teplej chate po štyroch dňoch a troch nociach prežitých v stene. Záchranná akcia sa skončila o 2.00 h ráno,“ informuje HZS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu