Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Colníci sa pochlapili: Zadržali falošné parfumy za vyše pol milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRNAVA - Trnavskí colníci v spolupráci s colníkmi Kriminálneho úradu finančnej správy našli pri kontrole zásielky z Číny 14.000 kusov parfumov, u ktorých vzniklo podozrenie, že ide o napodobeniny svetoznámych značiek. Zásielka bola určená pre európsky trh.

Išlo o falzifikáty značiek Dior, Chanel, Lacoste, Gucci, Davidoff, Hermes, D.K.N.Y., Dolce Gabbana, Star, Paco Rabanne a ďalšie. Podozrenie colníkov potvrdili oslovení zástupcovia majiteľov ochranných známok. "Práve oni teraz rozhodnú o ďalšom postupe. Majú možnosť vyjadriť sa, či súhlasia so zničením tovaru, alebo podajú návrh na súd vo veci falšovania ochrannej známky," uviedla hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna. Odhadovaná škoda bola predbežne vyčíslená na 600.000 eur.

Napodobeniny parfumov sú podľa nej častým obchodným artiklom, ktorý finančná správa odhaľuje pri vstupe do únie i na vnútornom trhu. "Falzifikáty sú v mnohých prípadoch také dokonalé, že ich zákazník na prvý pohľad nepozná. Originály napodobňujú najmä svojím obalom. Vôňa je však v niektorých prípadoch úplne odlišná a kvalita taktiež. Odporúčame preto spotrebiteľom kupovať parfumy v overených obchodoch a rozhodne sa vyvarovať pouličným predajcom a tržniciam," dodala Švárna.

Osobe, ktorá porušila zákon o presadzovaní práv duševného vlastníctva, môže uložiť colný úrad pokutu od 50 eur do 67.000 eur podľa závažnosti a druhu porušenia. Za opakované porušenie uloží colný úrad pokutu až do výšky 135.000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu