Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pozor na poľadovicu, Bratislava hlási vážnejšie zranenia desiatok ľudí

Cestári sú v plnom nasadení. Zobraziť galériu (7)
Cestári sú v plnom nasadení. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dopravný podnik Bratislava (DPB) upozorňuje cestujúcich na obmedzenia v bratislavskej MHD, ktoré nastali kvôli zľadovatenej ceste na Dlhých dieloch. Od 16.00 h preto nepremáva linka číslo 33 a linka číslo 32 premáva s obmedzením, otáča sa na Molecovej. Informovala vedúca odboru marketingu a komunikácie DPB Zuzana Vachová.

V hlavnom meste sa dnes vážnejšie zranilo viac ako 50 ľudí, ktorí spadli na snehu a ľade. Informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB)Petra Stano Maťašovská. Medzi zranenými sú podľa nej rôzne vekové kategórie. "Lekári najčastejšie ošetrovali výrony členkov, zlomeniny rúk, nôh a kľúčnych kostí," spresnila hovorkyňa.

Pozor na poľadovicu, Bratislava
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Podľa jej slov, dispečing DPB už požiadal magistrát hlavného mesta o posyp tohto úseku cesty. "Cestujúcim sa za nepríjemnosti ospravedlňujeme," dodala Vachová.Podľa jej slov však MHD premáva v celom meste od ranných hodín s miernym meškaním. "Vodiči sú preventívne na cestách opatrní a z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok jazdia pomalšie," spresnila Vachová. Ako dodala, dispečing DPB je v nepretržitej komunikácii s dispečingom magistrátu hlavného mesta."Požiadavky na čistenie sú na celé mesto a hlavne na kopcovité terény - Horský park, Stromová, Mudroňova, Koliba, Dlhé Diely a Lamač," podotkla Vachová.

Pozor na poľadovicu, Bratislava
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Na tomto úseku si dávajte pozor na silný vietor 

Bratislava 28. decembra - Na úseku cesty medzi Hrhovom a Turňou nad Bodvou fúka silný vietor, ktorý dosahuje rýchlosť 50 km/h. Slovenská správa ciest (SSC) o tom informuje na svojom webe www.zjazdnost.sk a zároveň žiada vodičov o zvýšenú opatrnosť. Upozorňuje taktiež pred tvorbou poľadovice a na snehové jazyky, ktoré sa vytvárajú lokálne na rýchlostnej ceste R1 medzi Veľkým Zálužím a Nitrou.

Všetky sledované cesty, diaľnice, rýchlostné komunikácie či horské priechody na Slovensku sú podľa SSC zjazdné. Povrch vozoviek je mokrý alebo pokrytý miestami vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do hrúbky jeden až štyri centimetre. Na východe Slovenska je povrch vozoviek prevažne suchý alebo vlhký. Miestami zľadovatený sneh do hrúbky jeden až dva centimetre je na úsekoch ciest - Tatranská Polianka - Tatranská Kotlina, Stakčín-Ulič a na cestách tretej triedy v obvode Lipany, Bardejov, Stropkov a Stakčín.

Podľa SSC je cesta medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom uzatvorená pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov. Rovnaké obmedzenie platí aj na horskom priechode Šútovce. Horský priechod Zbojská je uzatvorený pre dopravu nad 3,5 tony. Povrch vozoviek na horských priechodoch je pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do hrúbky jeden až dva centimetre, na horskom priechode Skýcov až do päť centimetrov.

 

Vodiči, pozor! Takto vyzerá na slovenských cestách

Všetky sledované cesty, diaľnice, rýchlostné komunikácie či horské priechody na Slovensku sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne mokrý, no na diaľnici D1 medzi Sencom a Hornou Stredou a na diaľnici D2 na úseku Lamač-Sitina sa miestami nachádza kašovitá vrstva snehu do jedného centimetra. Slovenská správa ciest (SSC) o tom informuje na svojom webe www.zjazdnost.sk

SSC upozorňuje vodičov na hmlu s dohľadnosťou do 100 metrov, ktorá sa vyskytuje na diaľnici D2, v blízkosti Lozorna a Závodu. Taktiež varuje pred zľadovateným snehom do hrúbky jeden až dva centimetre. Ten sa nachádza na úsekoch ciest - Mníšek nad Popradom - Pusté Pole, Tatranská Polianka - Tatranská Kotlina, Stakčín-Ulič, Spišská Belá–Spišská Stará Ves, Hniezdne–Červený Kláštor a na cestách tretej triedy v obvode - Lipany, Bardejov, Spišská Stará Ves, Námestovo, Stropkov, Nižná Šebestová a Stakčín.

Povrch vozoviek na horských priechodoch je podľa SSC pokrytý jedno až dvojcentimetrovou vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu. V prípade horského priechodu Skýcov ide až o päťcentimetrovú vrstvu snehu. 

Cesta medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom je uzatvorená pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov. Toto obmedzenie platí aj na horskom priechode Šútovce. Horský priechod Zbojská je uzatvorený pre dopravu nad 3,5 tony.

SSC varuje vodičov pred poľadovicou, ktorá sa môže vytvárať z dôvodu nízkych teplôt na mokrých a vlhkých vozovkách.

So snehom bojujú aj strediská v Bratislave a Malackách

Strediská údržby Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) v Bratislave a v Malackách sú od soboty (27. 12.) večera kvôli sneženiu v pohotovosti. Do terénu spoločne nasadili 16 posypových vozidiel. Informoval hovorca spoločnosti NDS Michal Fúrik.

Podľa jeho slov, stredisko údržby NDS v Bratislave vyslalo na diaľnice 10 posypových vozidiel. Za 12 hodín technika najazdila viac ako 2600 kilometrov a spotrebovala takmer 200 ton soli. "Stredisko údržby v Malackách nasadilo do boja so snehom šesť posypových vozidiel, ktoré najazdili 680 kilometrov a spotrebovali 38 ton soli," povedal hovorca.

Pozor na poľadovicu, Bratislava
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

SHMÚ varuje pred silným vetrom, snehovými jazykmi a závejmi

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred silným vetrom, ktorý dnes zasiahne takmer celé územie Slovenska. Na západe krajiny upozorňuje na tvorbu snehových jazykov a závejov.

Výstrahu 1. stupňa pred vetrom, ktorá potrvá od dnes 17.00 h do pondelka (29. 12.) 17.00 h, vydal SHMÚ pre západné a časť východného Slovenska. Meteorológovia tu miestami očakávajú výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 15-22 m/s. Predpokladaná rýchlosť vetra je podľa nich v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Druhý stupeň výstrahy pred silným vetrom platí od dnes 17.00 h do pondelka 12.00 h pre stredné, východné a časť západného Slovenska. SHMÚ tu predpokladá na horách výskyt silného vetra. Ten by mal krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 22-30 m/s. Predstavuje to zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Takáto rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a je vysoká pravdepodobnosť spôsobenia škôd.

SHMÚ taktiež vydal pre západné Slovensko do pondelka 9.00 h výstrahu 1. stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov.

Pozor na poľadovicu, Bratislava
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Prvý zimný posyp na bratislavských diaľniciach

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) má za sebou prvý zimný zásah na diaľniciach v Bratislavskom kraji. Prvý výjazd techniky sa uskutočnil vo večerných hodinách v sobotu na diaľnici D1, D2, D4. Stredisko údržby NDS v Bratislave nasadilo do terénu 10 sypačov. Počas 12-hodinového zásahu technika najazdila viac ako 2 600 kilometrov a spotrebovala takmer 200 ton soli. Stredisko údržby v Malackách nasadilo do boja so snehom šesť sypačov, ktoré najazdili 680 kilometrov a spotrebovali 38 ton soli.

Počas zimného obdobia je v pohotovosti 158 sypačov, 31 traktorov, 24 snehových fréz a 31 nákladných vozidiel NDS. Pripravených je takmer 30-tisíc ton posypového materiálu. Štrnásť stredísk údržby bude zabezpečovať odstraňovanie snehu, posyp vozoviek, či riešenie kalamitných situácií. Motoristom je k dispozícii bezplatná linka SOS centra 0800 100 007. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu