Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľká sviatočná predpoveď počasia: Prichádza astronomická zima, Vianoce nás prekvapia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Tento rok sa podľa meteorológov vyznačoval mnohými naj. Či už bol najteplejší v histórii Európy alebo sme zažili najteplejšiu jeseň na Slovensku od roku 1931, odborníci sa vyznamenali niekoľkými extrémnymi predpoveďami počasia a inak to zrejme nebude ani na Vianoce! Pozrite sa teda, čo nám meteorológovia „navarili“ na sviatky. Príde aj prekvapenie.

Víkendová predpoveď

Predpoveď počasia na piatok (19. 12. 2014)

Veľká sviatočná predpoveď počasia:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Za teplým frontom prúdi do strednej Európy od západu veľmi teplý vzduch. Meteorológovia hlásia oblačno až polooblačno a len ojedinele slabý dážď. Najvyššia denná teplota dosiahne 6 až 11 stupňov Celzia, na juhozápade až okolo 13 °C.

Bude viať juhozápadný až západný, na východe južný vietor rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).
Na hrebeňoch hôr si dávajte pozor na prudký až búrlivý vietor, ktorý k večeru zosilnie.  Predpokladané množstvo zrážok: 0 až 3 mm.
 
Predpoveď počasia na sobotu (20. 12. 2014)

Veľká sviatočná predpoveď počasia:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Od severozápadu k nám začne prúdiť o niečo chladnejší vzduch. V noci bude zamračené, na mnohých miestach dážď a vo výške od 1500 m očakávame aj sneženie, ktorého hranica bude do rána klesať. Na horách bude cez deň premenlivá oblačnosť, ojedinele prehánky, od cca 700 m snehové. K večeru bude opäť pribúdať oblačnosť. Nočná teplota dosiahne 7 až 1 stupňov Celzia, denná teplota 5 až 10 °C, na severe miestami okolo 3 °C.

Bude fúkať prevažne západný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), na juhozápade dosiahne v nárazoch miestami 17 až 22 m/s (60 až 85 km/h) a na východe závan vetra ani nepocítite. Na hrebeňoch hôr však bude aj naďalej prudký až búrlivý vietor, na hrebeňoch Tatier dokonca víchrica!
 
Predpoveď počasia na nedeľu (21. 12. 2014)

Veľká sviatočná predpoveď počasia:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Cez Slovensko prejde ďalší studený front, za ktorým sa k nám od západu 
rozšíri výbežok vyššieho tlaku vzduchu. V noci bude oblačno až zamračené, na mnohých miestach sneženie, v nížinách dážď so snehom alebo dážď. Cez deň premenlivá oblačnosť, miestami snehové prehánky, najmä na severe.

V polohách do 400 m očakávame dažďové zrážky. Nočná teplota dosiahne 3 až -3 stupňov Celzia, denná 3 až 8, na severe okolo 1 stupňa Celzia. Znepokojiť nás cez deň môže aj prevažne severozápadný vietor rýchlosti 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), ktorý na juhozápade v nárazoch zrýchli na 18 m/s (65 km/h). Na horách bude stále fúkať nebezpečný búrlivý vietor, ktorý môže prejsť do víchrice.

Veľká sviatočná predpoveď počasia:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Zima príde 22. decembra

Aj keď to vonku na zimu nevyzerá, už čoskoro príde astronomická zima, teda zimný slnovrat, ktorý nastane 22. decembra o 0.03 h stredoeurópskeho času. Pri zimnom slnovrate je deň najkratší a noc najdlhšia. Po ňom sa dni predlžujú.

Na Slovensku nastane okamih zimného slnovratu v pondelok 22. decembra o 00:03 hod. stredoeurópskeho času (SEČ). Meteorológovia považujú za začiatok zimy 1. december. Astronomická zima bude trvať do jarnej rovnodennosti 20. marca 2015.

Na Vianoce sa má ochladiť

Predpoveď počasia na pondelok (22. 12. 2014)

Veľká sviatočná predpoveď počasia:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Cez naše územie bude od pondelka smerom na východ prechádzať teplý front. Niektorých snehu chtivých školákov možno potešíme, pretože bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach sa môže vyskytnúť sneženie, v nižších polohách však aj dážď.

V priebehu dňa hranica sneženia stúpne na cca 1000 m. Nočná teplota dosiahne 2 až -4 stupne Celzia a denná stúpne na 1 až 6 °C, na juhozápade okolo 8 °C. Celý deň bude veterno.

Predpoveď počasia na utorok (23. 12. 2014)

Veľká sviatočná predpoveď počasia:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pondelkový scenár bude pokračovať aj v utorok a od západu bude do našej oblasti prúdiť teplý vzduch. Obloha bude olooblačná až oblačná a úvod dňa môže priniesť aj slabé zrážky. Nočná teplota sa bude pohybovať od 1 do 6 stupňov Celzia a denná sa bude niesť v znamení jarných teplôt, pretože dosiahne 4 až 10 stupňov Celzia. Na celom území Slovenska bude veterno.

Predpoveď počasia na stredu (24. 12. 2014)
Na Štedrý deň sa bude Slovensko nachádzať v nevýraznej oblasti relatívne vyššieho tlaku vzduchu. Cez deň by malo byť polooblačno, s nočnými teplotami okolo 4 až -2 stupne Celzia a počas dňa nás pravdepodobne snehová nádielka minie, pretože očakávame 3 až 9 stupňov Celzia.

Snehové správy pre lyžiarov

Keďže na Slovensku pretrváva naďalej mierne počasie s plusovými teplotami, lyžovačka je obmedzená len na severnejšie lokality – časť zjazdoviek je upravených na Donovaloch, Roháčoch – Spálenej, na Chopku, Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici.

Od soboty sa k týmto strediskám pridáva i Litmanová a Snowparadise Veľká Rača pre nevyhovujúce podmienky odvolala prevádzku. Spustenie ďalších stredísk bude závisieť od vývoja počasia, najbližší týždeň však neočakávame prevádzku vo viac ako 10 strediskách.

     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu