Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Burian: EÚ uvažuje ako pomôcť západnej Afrike v období po ebole

Peter Burian
Peter Burian (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Celková pomoc EÚ na boj proti epidémie ebola sa vyšplhala už na sumu 1,1 miliardy eur. Únia sa snaží, aby sa západoafrické krajiny postihnuté ebolou opäť nedostali do špirály násilia. Pre TASR to dnes po skončení Rady EÚ pre rozvojovú pomoc uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Peter Burian.

Účastníci schôdzky si vymenili názory na strednodobú a dlhodobú podporu pre štáty postihnuté epidémiou, so záberom na ich obnovu a rekonštrukciu v postepidemickom období. Na stretnutí vystúpil aj eurokomisár pre humanitárne záležitosti Christos Stylianidis, ktorý je koordinátorom EÚ pre boj s ebolou.

Ministri hovorili o potrebe širšej spolupráce v rámci EÚ tak, aby sa do boja proti ebole mohli zapojiť aj menšie členské krajiny. Tie si samostatne nemôžu dovoliť podniknúť rozsiahlejšiu zdravotnícku operáciu, ale v rámci kooperácie s ďalšími partnermi vedia poslať potrebných zdravotníkov, materiál a vybavenie.

"Bolo zdôraznené, že treba väčšiu angažovanosť aj ostatných krajín. Ja som hovoril o slovenskom prínose, o dobrej spolupráci s Holandskom, keď Holandsko nám poskytlo prepravné možnosti pre zásielku zdravotníckeho vybavenia do Afriky," uviedol Burian. 

Spolupráca sa týkala dodávky nemocničných postelí v hodnote vyše 100.000 eur. Keby mala SR zabezpečiť prevoz tohto vybavenia sama, bolo by to oveľa drahšie. EÚ presadzuje, že boj proti ebole má mať aj širší rozvojový aspekt. Únia preto pripravuje konferenciu, ktorá má byť zameraná nielen na samotný boj s ebolou, ale aj na obdobie po odoznení epidémie v západnej Afrike. Podujatie sa má uskutočniť vo februári alebo marci 2015. 

"Chceme sa zamerať aj na obdobie po skončení epidémie. Zabrániť tomu, aby krajiny, ktoré boli postihnuté vojnovým konfliktom, Sierra Leone a Libéria, a ktoré sa dostávali do normalizácie a na trajektóriu rozvoja, aby sa v dôsledku eboly nevrátili do fázy konfliktu," zdôraznil Burian.

Únia bude mať snahu pomôcť týmto krajinám opätovne naštartovať návrat do normálneho života a zaistiť ekonomický rozvoj. Zároveň bude aj naďalej dôležitá prevencia a prijímanie opatrení, ktoré by v budúcnosti zabránili šíreniu podobných epidémií a ich potlačenie hneď v zárodku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu