Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Predpoveď na víkend milovníkov zimy nepoteší: Sneh si napriek tomu užiť môžete, vieme kde!

Prvý sneh na Slovensku napadal už 24. septembra.
Prvý sneh na Slovensku napadal už 24. septembra. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Cez Poľsko a východné Slovensko postupuje smerom na východ oklúzny front a za ním k nám začína od juhozápadu prúdiť teplejší vzduch. Po prednej strane rozsiahlej brázdy nízkeho tlaku zasahujúcej z Fínska až po Španielsko bude k nám bude prúdiť od juhozápadu aj cez víkend, čo vôbec neteší prvých lyžiarov na svahoch.

V sobotu by malo byť prevažne polojasno, v nižších polohách môže byť miestami zamračené s nízkou oblačnosťou a hmlisto, ojedinele sa očakáva aj mrholenie. Nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí -2 až -7 stupňov Celzia, na juhozápade okolo 0 stupňov. Denná teplota vystúpi na 1 až 6, na juhozápade okolo +8 stupňov. Fúkať by mal juhovýchodný vietor rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), v noci a ráno na horách ešte búrlivý vietor.

V nedeľu sa od západu nad naše územie presunie nevýrazné frontálne rozhranie. Malo by byť prevažne oblačno, v nižších polohách lokálne zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Meteorológovia miestami očakávajú slabé zrážky. Nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí +2 až -4 stupne, tá denná vystúpi na 2 až 7 stupňov Celzia. Fúkať by mal iba slabý vietor.

Lyžiarska sezóna sa otvorila na Chopku, kde je od 20 do 35 centimetrov snehu, tenká pokrývka je aj na Donovaloch (5 až 15 centimetrov). Zimné športy si môžu užívať aj Slováci na Čergove a v stredisku Litmanová v Pieninách, veľmi slušné podmienky (40 centimetrov) sú v Spálenej doline, a ako aj na Štrbskom Plese, 30-centimetrovú pokrývku majú v Tatranskej Lomnici.

Výstrahy prvého stupňa pred vetrom platia až do soboty pre Bratislavský, Trenčiansky, Košický, Nitriansky a Trnavský kraj. Druhý stupeň vydali meteorológovia pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj. Vietor by mal v prípade prvého stupňa dosiahnuť krátkodobú rýchlosť 17 až 25 metrov za sekundu, v prípade druhého stupňa v nárazoch 25 až 35 metrov za sekundu. Pred ojedinelou poľadovicou označenou stupňom jeden si musia dať vodiči pozor v Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Prešovskom kraji.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu