Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Špinavá kampaň Aliancie za rodinu: Klamstvá pred celým národom v priamom prenose!

Anton Chromík v relácii Štefana Hríba vytiahol naozaj pochybné údaje.
Anton Chromík v relácii Štefana Hríba vytiahol naozaj pochybné údaje. (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA – Kampaň Aliancie za rodinu sa pred blížiacim sa referendom stupňuje. Do posledného dielu relácie Pod lampou boli pozvané obe strany, aby divákom vysvetlili svoje argumenty. Anton Chromík, jeden z hovorcov aliancie, sa však prezentoval klamstvom, na čo vo svojom blogu upozornila Oľga Pietruchová.

V diskusii niekoľkokrát spomenul Švédsko ako krajinu, ktorá má byť negatívnym príkladom pre Slovensko. Údajne tam napríklad iba 17 percent detí žije so svojimi biologickými rodičmi, čo je však ľahko overiteľná štatistika. Oficiálna stránka sweden.se práve naopak uvádza, že 90 percent detí sa narodí do rodiny, ktorú tvorí otec a matka. Do 18 rokov až 74 percent z nich žije s biologickými rodičmi, ako uvádza Pietruchová na blogu jetotak.sk.

Presnejšie v „ideálnej“ rodine žije 67,3 percenta detí vo veku do 15 rokov, 10,2 percenta žije v striedavej starostlivosti (rovnomerne rozdelený čas), 8 percent žije prevažne s jedným rodičom, 14 percent žije výlučne s jedným rodičom. Všetky tieto výsledku sú porovnateľné so situáciou na Slovensku, zároveň opisovať tento stav ako rozpad tradičnej rodiny nie je určite na mieste.

Keď sme Chromíka upozornili na tento fakt, priznal sa, že išlo o omyl: "Vždy je dobré, keď sa na omyl príde. Ja som to počul a zobral som to ako fakt bez toho, že by som si to overil. Avšak tento dokument existuje, ten človek mi ho potom ukázal, len je z absolútne nedôveryhodného zdroja. Človek je predsa omylný. Je ale rozdiel medzi úmyselnou lžou a omylom."

Chromík takisto upozornil, že ani údaje Pietruchovej nie sú presné: "Snažil som sa to overiť a fakt je, že tieto percentá sa hýbu. Už to nie je 74 percent, ale iba nejakých 60 percent v súčasnosti. Deti sa síce narodia do kompletných rodín, no Švédsko má jednu z najvyšších rozvodovostí, preto už tieto deti často nevyrastajú v úplnej rodine."

Ďalej Chromík tvrdil, že v Škótsku sa zamenili výrazy „otec“ a „matka“ slovom „partner“ a za použitie pôvodných názvov v profesionálnom styku sa trestá. To však podľa Pietruchovej takisto nie je pravda, na samotnej stránke verejného zdravotníctva sa používajú aj pôvodné pojmy. Na túto namietku mal Chromík takisto vysvetlenie: "Tam je nulová tolerancia pojmov otec a matka, zamestnanci štátnej správy dostali požiadavku, aby používali termín partner. Pani Pietruchová citovala iný dokument ako my, z jej strany je to teda tiež zavádzajúce."

Chromík mal prekrúcať aj ďalšie fakty, napríklad že deti sú šťastnejšie v úplných rodinách. Nedávny britský prieskum, ktorý robili na 13-tisíc deťoch, odhalil, že forma rodiny nemá na pocity detí v tomto smere žiaden vplyv. "Ja sa chystám na blog pani Pietruchovej odpovedať vlastným blogom a ponúknuť inú štatistiku, prieskum robený priamo vo Švédsku na milión deťoch. Ten je omnoho komplexnejší, keďže sa netýka len pocitu šťastia, ale aj rizika psychických ochorení, samovrážd, pokusov o samovraždu, závislostí a iných zranení u detí žijúcich v iných formách rodiny," odpovedal Chromík na tieto námietky. 

Napriek tomu, že situácia okolo referenda sa bude medzi oboma tábormi s blížiacim sa termínom februárového referenda s určitosťou ďalej vyostrovať, najviac sa všetkému tešia samotní príslušníci LGBT komunity. Aliancia za rodinu totiž minimálne dosiahla aspoň to, že o právach homosexuálnej menšiny sa hovorí toľko, ako nikdy predtým a stala sa z toho celospoločenská téma.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu