Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ďalší megaškandál vlády: Rozkrádanie štátnych lesov pokračuje, tvrdí opozícia!

Ján Mičovský
Ján Mičovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rozkrádanie štátnych lesov stranou Smer-SD podľa viacerých opozičných poslancov pokračuje.

"To, čo sa udialo v posledných mesiacoch v oblasti odvozu dreva, vo verejnom obstarávaní tohto výkonu, sa nedá pri najväčšej slušnosti nazvať inak ako rozkrádanie," vyhlásil na brífingu Ján Mičovský (OĽaNO). Ako ďalej informoval médiá, malých prepravcov dreva mali nahradiť veľkí a drahší. 

Podľa Mičovského Lesy SR odvážajú ročne prostredníctvom cudzích prepravcov približne 1,3 mil. metrov kubických dreva. "Súťaž bola urobená na štyri roky, teda hovorím o minimálnom množstve 5,2 milióna metrov kubických dreva. Doteraz sa to robilo tak, že jednotlivé závody si vo svojich regiónoch vysúťažili svojich dopravcov, tých malých," priblížil Mičovský. Po novom ich však mali nahradiť noví, drahší prepravcovia. 

Po zistení týchto skutočností Mičovský interpeloval v parlamente ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka. "Napísal nasledovné: Doteraz prepravcovia vozili kubík dreva za 4,26 eura. Teraz títo veľkí, čo to vysúťažili, vozia, budú voziť na štyri roky za 6,33 eura. Nárast týchto zdanlivo malých, nenápadných čísiel je 49 percent," konštatoval Mičovský. Podľa jeho prepočtov by sa tak odvoz dreva predražil o 11 mil. eur. 

Malých prepravcov dreva mali z tendra podľa Mičovského vyradiť "zaujímavé súťažné podmienky". Zadávateľ mal požadovať od účastníkov obrat vo výške 10 mil. eur, finančnú zábezpeku 330 tis. eur a 33 špecializovaných áut na odvoz dreva. "Navyše tieto autá musia mať emisnú normu Euro 4, ktorá zabezpečuje istú čistotu výkonu motorov," dodal Mičovský, ktorý následne interpeloval v parlamente aj premiéra SR Roberta Fica. Premiér však argumentoval, že zvýšenie ceny za meter kubický na kilometer je len o päť centov, podľa Mičovského výpočtov to však predraží odvoz dreva o 6 miliónov. 

"Verejne v tejto chvíli obžalúvam premiéra tejto vlády, že nekoná ako hospodár tejto krajiny," povedal poslanec. Za obdobie mája až októbra tohto roka sa podľa Mičovského informácií odviezlo 576 tisíc metrov kubických dreva za 5,84 eura za kubický meter. Noví prepravcovia tak mali zinkasovať 3,358 milióna eur. Pôvodní prepravcovia by podľa Mičovského odviezli rovnaké množstvo pri starej cene za 2,455 mil. eur. "Otázka je tu jasná, kde sa za štyri mesiace podelo 903 tisíc eur," upozornil. 

"My máme takého správcu, takého dobrého hospodára našej krajiny, ktorý si dovolí napísať, že 6 miliónov eur nie je nič," reagoval Igor Matovič z OĽaNO na argumentáciu premiéra. Zástupcovia opozície sa rozhodli podať trestné oznámenie pre podozrenie z manipulácie verejného obstarávania. "Ján Mičovský sa to snažil riešiť podobrotky, keďže to nefungovalo, prichádza na rad trestné oznámenie," povedal Matovič. Poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Ľubomír Galko zároveň vyzval slovenských občanov, aby poslali všetky podobné prípady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu