Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Brutálna pravda o pomeroch na Slovensku: Matka (32) chce potrat, vyvolala hystériu na internete

Zúfalá matka iba žiadala o radu, no v skutočnosti upozornila na brutálnu pravdu. Zobraziť galériu (4)
Zúfalá matka iba žiadala o radu, no v skutočnosti upozornila na brutálnu pravdu. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Každý má v živote svoje problémy, niekedy sa s nimi ale nemáme komu zdôveriť. Aj týmto spôsobom môže internet pomôcť, na sociálnych sieťach existujú skupiny, v ktorých sa ľudia môžu posťažovať. Pomáha im už len to, že ich niekto vypočuje a napíše povzbudivé slová. Niekedy sa však na takýchto stránkach objaví smutný príbeh, ktorý poukáže na skutočne podstatné problémy dneška.

Na stránke Priznania žien sa objavil príbeh zúfalej matky desaťročnej dcéry, ktorá rozmýšľa o potrate, nakoľko málo zarába a jej muž okrem nízkeho platu ešte aj pomerne veľa pije. "Ahojte, potrebujem počuť nejaké názory, ako by ste riešili moju situáciu. Mám 32 rokov, dcéru 10-ročnú a partnera, s ktorým sme 15 rokov spolu. Som mesiac tehotná a uvažujem nad potratom."

Vysvetlenie situácie rozosmúti každého: "Mám veľké obavy, ako to zvládneme, keď môj príjem je 500€ a partner má 350! Z toho platíme nájomné, úver, mobil, školu a len tak tak ostane na stravu. Ak si predstavím, že dostanem materskú nejakých 220€, z čoho vyplatíme šeky? Rodičia nám nemajú z čoho pomôcť a s prácou je to ťažké, hľadáme už skoro rok pre partnera. Ja neviem, veľmi sa všetci tešíme na bábo, lenže realita je realita! A ešte smutnp na tom je, že ten môj partner má problém s alkoholom, ktorý podľa neho vraj nemá! Ďakujem za názory."

Zúfalá matka iba žiadala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Ako sa dalo čakať, názorov sa ukázalo dosť. Dali by sa rozdeliť do troch základných skupín. Jedni jej radia, aby si dieťa určite nechala. "Potrat ti možno prinesie úľavu v najbližšom období, ale zlý pocit z neho v tebe ostane celý život. Čo je viac ako život ? Všetko sa deje pre niečo a určite aj toto bábo má svoj dôvod. Ver, že to bude fajn." Iná užívateľka facebooku sa vyjadrili veľmi jasne a dosť radikálne: "Radšej nechoď na potrat, zabiješ tým jeden úbohý život, ktorý za nič nemôže, nechaj si ho a radšej ho daj do domova."

Viacerí sa nakoniec rozhodli útočiť na materské pocity: "Nechoď na potrat. Aj keď možno to bude naozaj ťažké, ten úsmev... je na nezaplatenie a keď to nezvládneš, existujú aj hniezda záchrany alebo môžeš dať dieťa na adopciu. Len nie potrat, budeš mať výčitky, ktorých sa nezbavíš. Nemáš právo zabíjať, ani Teba tvoja mamka nezabila, nechala Ťa žiť, preto nechaj aj Ty žiť to nevinné stvorenie, ktoré sa nemá ako brániť."

Zúfalá matka iba žiadala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Niektoré ženy sa nešťastnú matku snažili motivovať vlastnými životnými príbehmi, no uznali, že konečné rozhodnutie je na nej: "Ahoj, mám 22 rokov a dve deti, 2,5-ročnú a 1,5-ročnú a rodičia mi nepomôžu lebo, tiež nemajú z čoho, moja materská je 250€ a uživím aj dve svoje deti a ešte mi ostane pre moje potreby a moje deti chodia aj v značkovej obuvi, aj majú vždy čo papať, správna mamina to zvládne a chcem podotknúť, že ani výživné nedostávam, ale všetko sa dá, no potrat nie je riešenie, pri druhom dieťati, jasné, že keby teraz čakám tretie, tak nadtým rozmýšľam, ale asi by som to nedokázala, ale dá sa to zvládnuť, máš veľku dcérku, ktorá ti isto so sestričkou pomôže."

Podobnú spoveď o hrozivých finančných podmienkach priniesla aj táto vďačná dcéra: "Moja mamka mala príjem 350€ 14 rokov a sme dve dcéry. Platila telefón, pôžičku, byt a vždy sme mali čo do úst aj na seba. Veľmi si ju za to vážim a obdivujem ako tozvládla. Takže si myslím, že by si to zvládla. Veľa šťastia akokoľvek sa rozhodneš."

Zúfalá matka iba žiadala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Potom sa ozvali, samozrejme, aj muži a ženy, ktorí stáli na opačnom brehu: "Dôležité je, aby ste mali z čoho žiť, určite sa ľahšie postaráš o svoju 10-ročnú dcéru, ako o dve deti. Akokoľvek sa rozhodneš, je to na tebe. Držím palce." Väčšina ale len pokrútil hlavou a zamerala sa na podstatu problému, ktorý asi najlepšie vyjadruje tento komentár: "V konečnom dôsledku, aký prehnitý je tento št, keď dvaja pracujúci nevedia utiahnuť 4 miestnu rodinu."

Zaznelo viacero takýchto názorov ako "Hlavne, že sa sťažujú, že malá pôrodnosť a že mladí ľudia nechcú mať deti! Ale ako ich majú uživiť? Starajú sa len o svoje plné vrecká... Ale žeby sa starali o to, aby mladé rodiny mali aj z čoho žiť, na to už nepozerajú, od toho ruky preč. To je chorý štát toto! No coment, proste je to na nič." alebo "Podľa mňa toto je problém nejednej rodiny na Slovensku :( Je to naozaj smutné, aby zdravá žena len kvôli finančnej situácii musela ísť na potrat :("

Žena, ktorá si pýtala radu, sa už do diskusie nezapojila. Nikto teda nevie, ako sa rozhodla. Absolútne však je, že sa vôbec musela medzi niečím takým rozhodovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu