Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Nežnú revolúciu sa spomínalo v starej budove NR SR i na Námestí SNP

Milan Kňažko
Milan Kňažko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Udalosti spred 25 rokov ľuďom dali slobodu, hodnoty, odvahu či začali bezpečný a úspešný príbeh. Aj takéto slová obsahovali vyhlásenia viacerých osobností spoločenského a politického života i priamych účastníkov Nežnej revolúcie na dnešnom podujatí Nedajme si zobrať 17. november. Konalo sa v Bratislave v historickej budove NR SR na Župnom námestí a neskôr sa presunulo na Námestie SNP.

Program podujatia sa neniesol len v duchu spomienok, ale hodnotila sa na ňom aj cesta, ktorú demokratické Slovensko prešlo za viac ako dve desaťročia. Pre Jána Figeľa (KDH) znamenal rok 1989 čas prebudenia občana i národa. Hoci pád komunizmu v tomto období hodnotí ako rýchly, budovanie nového slovenského i európskeho domu stále trvá. 

„November '89 je úspešný príbeh, ale aj séria problémov v súčasnosti. Slovensko nikdy nemalo toľko slobody a takú mieru príležitostí ako dnes. No je tu aj vysoká nezamestnanosť, rekordné zadlženie, rozsiahla korupcia či nízka vymožiteľnosť práva,“ povedal v príhovore. Podľa jeho slov by ľudia nikdy nemali zabúdať na to, že sloboda je ukotvená v svedomí človeka. Odkaz o víťazstve pravdy a lásky, ktorý znel aj pred 25 rokmi, považuje stále za aktuálny.

Podľa Jána Čarnogurského by sa nemalo zabúdať na odvahu Nežnej revolúcie. „Nedajme si túto odvahu zobrať. Pomenujme súčasné problémy, ktoré sme možno predtým nemali, a navrhnime ich riešenie,“ konštatoval. 

Milan Kňažko vníma u Slovákov nespokojnosť s tým, čo po páde komunizmu prišlo. „Pred 25 rokmi sme si všeličo sľúbili, viesť otvorený dialóg, nezištnú pomoc, ohľaduplnosť, pochopenie aj to, že budeme hovoriť pravdu. Ako sú na tomto tieto hodnoty dnes?“ povedal. Kňažko sa domnieva, že mnohí ľudia udalosti roku 1989 odsudzujú v dôsledku svojho osobného či profesijného zlyhania a zakrývajú jeho hlavný odkaz. „Nedajme si zobrať 17. november, uchovajme si ho v sebe!“ vyzval.

Ako bezpečný príbeh, ktorý spája slovenskú spoločnosť, ohodnotil udalosti Nežnej revolúcie Ján Budaj, ďalšia z osobností Novembra 89. Podľa jeho slov Slováci za štvrťstoročie stúpili do každej mláky, no dnes Slovensko sedí pri stole prosperujúcich demokratických štátov. „Stále sme v polovici cesty, prešli sme ju spoločne. Nesmieme ale zabúdať, že verejná mienka má aj dnes moc,“ uviedol Budaj.

Na Námestí SNP za prítomnosti stoviek ľudí vyzdvihli 17. november 1989 okrem spomenutých osobností aj poslanci NR SR Alojz Hlina (nezaradený) a Béla Bugár (MOST-HÍD). Podujatie Nedajme si zobrať 17. november zorganizovali Nadácia Antona Tunegu, Fórum kresťanských inštitúcií, Múzeum zločinov komunizmu, Ústav pamäti národa, Konfederácia politických väzňov Slovenska a Nadácia Jána Langoša.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu