Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zamestnanec s minimálnou mzdou nebude od budúceho roka platiť odvody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vláda predstavila nastavenie odvodovej odpočítateľnej položky (OOP) na zdravotné odvody. Nárok na OOP majú mať tí ľudia, ktorí zarobia maximálne 570 eur mesačne.

Ľudia s vyššími príjmami budú zdaňovaní rovnako ako doteraz. Zamestnanec s minimálnou mzdou nebude platiť žiadne odvody.  Paragrafové znenie OOP dala vláda už do pripomienkového konania. Ako uviedol Inštitút finančnej politiky (IFP), toto opatrenie sa má dotknúť viac ako pol milióna zamestnancov pri odhadovaných fiškálnych nákladoch vo výške 146 miliónov eur.

Ako vyplýva z návrhu, OOP bude vo výške 380 eur mesačne, respektíve 4560 eur ročne. S rastom príjmu o jedno euro klesne suma odpočítateľnej položky o dve eurá. Napríklad človek, ktorého mzda bude vo výške 450 eur mesačne zaplatí na zdravotných odvodoch 8,40 eura, namiesto súčasných 18 eur. Odvody klesnú aj zamestnávateľovi. Ten totiž namiesto súčasných 45 eur, po zavedení OOP zaplatí za zamestnanca 21 eur.

Na určenie výšky OOP sa budú posudzovať všetky príjmy zo zárobkovej činnosti. Mesačné uplatňovanie tejto úľavy má byť  možné len pre zamestnancov bez súbehu príjmov. Odvodová odpočítateľná položka sa bude uplatňovať len na príjmy zo zamestnania a podľa návrhu nebude môcť prekročiť sumu zárobku z klasického pracovného pomeru.

V budúcom roku po zvýšení minimálnej mzdy na 380 eur mesačne a zavedení odpočítateľnej položky by tak mal čistý zárobok na Slovensku vzrásť o 32 eur. Vláda si od tejto reformy sľubuje najmä zvýšenie zamestnanosti. "Reforma má ambíciu pozitívne ovplyvniť zamestnávanie a záujem o zamestnanie sa ľudí s nižšími zručnosťami a v menej rozvinutých regiónoch. Vďaka vyššej čistej mzde sa zvýši ponuka práce," priblížil riaditeľ IFP Martin Filko.

Podľa vlády sa práve vďaka vyššej čistej mzde zvýši aj ponuka práce. "Zvýšený dopyt po pracovnej sile očakávame zo znížených nákladov práce nad úrovňou minimálnej mzdy. Sekundárnym pozitívnym vplyvom budú vyššie disponibilné príjmy nízkopríjmových domácností a tým rast ich spotreby," doplnil Filko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu