Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EXKLUZÍVNE Bývalá zamestnankyňa kórejskej firmy hovorí o šikane: Firma jej výpoveď popiera!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: google earth)

BRATISLAVA - Dozor na pracovisku, neúctivé zaobchádzanie, nízka mzda a nevhodné podmienky pre radových zamestnancov za výrobnou linkou prinútili bývalú zamestnankyňu kórejskej firmy na západnom Slovensku, aby dala výpoveď. Pani Katka s nechuťou spomína na ustavičné nadčasy, šikanu, kontrolu podprseniek, ale aj použitie telesného trestu, ktorého bola podľa jej slov svedkom.

Katka, ako ju z dôvodu anonymity budeme nazývať, sa rozhodovala prehovoriť o vojenskom režime, ktorý zažila na vlastnej koži, keď takmer dva roky pracovala pre kórejskú spoločnosť v jednom z logistických parkov na Slovensku. Išlo o firmu, v ktorej sa balia a pripravujú do predaja elektronické zariadenia. „Situácia tam bola a ešte stále je neúnosná,“ priznala. Na mieste ostali pracovať jej bývalé kolegyne a tie jej potvrdili, že sa na pracovisku veľa nezmenilo, odkedy odišla. Firmu dokonca preveroval Inšpektorát práce kvôli podnetom zo strany zamestnancov.

Tlak na produktivitu

Podľa výpovede pani Katky sa hale nachádza 70 výrobných liniek a na jednu smenu príde do práce zhruba 50 zamestnancov. Beží však všetkých 70 liniek a pracovníčky nestíhajú. Ranná zmena začína o šiestej a mala by končiť o štrnástej, ale nakoľko na linkách chýbajú ľudia, zamestnanci často z rannej zmeny odchádzajú až okolo šestnástej hodiny. Ohlásenie nadčasu, pokiaľ nestihnú vyrobiť to, čo je v rámci zmeny naplánované, ohlasujú pol hodinu pred jej skončením. „Ženy si síce môžu slobodne vybrať, či na nej ostanú, ale nechcú prísť o svoj mesačný bonus vo výške 120 eur, preto ostávajú. Podotýkam, že išlo aj o matky, ktoré majú doma malé deti,“ rozhorčuje sa pani Katka. „Ženy musia denne vyprodukovať okolo 800 kusov, čo sa pri normálnom výrobnom procese nedá stihnúť,“ upozorňuje.

Prestávky sú nad limit

„Ide o prácu v stoji v tzv. tact time. Ste na svojej povinnej prestávke a počítač vám neprestajne počíta, ako keby ste tam stáli a vyrábali. Ak prídete po prestávke a ste v sklze napríklad sto kusov, začnú po vás ziapať, že čo to robíte?!“ vysvetľuje. Zamestnankyne pri linkách majú nárok na dve prestávky počas pracovnej doby. Jedna trvá desať minút, druhá, obedná, dvadsať. V praxi však zamestnanci obed stíhajú zjesť iba mimo jedálne, kde je k dispozícii len zo dvadsať miest na sedenie. Aj tie však často zaberajú brigádnici, spomína pani Katka. Zamestnankyne tak zvyčajne konzumujú svoj obed v šatniach neďaleko otvorených toaliet. Kým by totiž vystáli rad na zohriatie obedu v mikrovlnke, nestíhali by.

Prechádzajú detektorom kovov

Pred každým vstupom do haly, kde sa balia elektronické zariadenia, musia ženy prejsť detektorom s turniketom, pri ktorom stojí esbéeskár, spomína ďalej bývalá zamestnankyňa. Ten dohliada na to, aby ženy sňali všetky svoje prstene či kovové predmety. Retiazky, náušnice, či iné osobné veci nesmú so sebou niesť na pracovisko. „Ak máte podprsenku s kosticami, tak pípate, odporučili nám preto nosiť športové, ktoré nie sú vhodné pre každú ženu,“ vysvetľujú Katka, ktorej zvykol pípať aj gombík na nohaviciach či pracka na topánkach. „Ženy si museli dvíhať tričká, aby strážnik preveril, či naozaj pípa podprsenka. Chceli tak predísť krádežiam na pracovisku.“

Kolabujú za pásom

Pracovníčky, ktoré sa ani poriadne nestihli vrátiť zo zmeny a už bežia na druhú, sú vyčerpané a padajú od únavy. „Bola som svedkom toho, ako jedna žena odpadla za pásom počas letných mesiacov na zem, keď bolo vonku 37 stupňov a v hale možno aj 50. Ležala v bezvedomí a jej kórejský šéf k nej podišiel. Nohou otestoval, či je pri vedomí, ako sa to robí u zvierat,“ zdôveruje sa Katka. V hale podľa jej slov nemali pustenú klímu. „Nebola jediná, ktorá omdlela, keď som tam robila. Naposledy som počula o ďalšej, ktorej museli volať záchranku.“

Firma vylúčila, že by do omdletej operátorky ktokoľvek kopal alebo inak ju fyzicky napádal. Pracovný priestor baliarne je podľa firemného zástupcu klimatizovaný, všetci pracovníci majú zabezpečený pitný režim priamo na pracovisku (v hale) z výdajní pitnej vody. Pri každom zásobníku vody sú zamestnancom k dispozícii jednorazové plastové poháre, dementoval slová pani Katky zástupca firmy.

Problémom, ktorý prispieval k nevoľnosti, bol totiž podľa Katky aj nedostatočný pitný režim. Hoci si ženy mohli brať v lete na pracovisko fľašu s čistou vodou, v zime mali problém dostať sa k bandaskám, ktoré boli od liniek vzdialené natoľko, že si nemohli dovoliť odbiehať od pásu. Rovnako, keď chceli ísť na toaletu, až na súrne prípady radšej počkali na jednu z dvoch prestávok, aby nevyvolali zbytočný rozruch u lídrov, vysvetľuje.

Nadriadený ju udrel po rukách

„Videla som, ako sa jedna žena počas práce pomýlila a urobila chybu, čím narušila výrobný proces. Prišiel k nej kórejský šéf a udrel ju po rukách. Tá žena sa rozplakala,“ hovorí Katka, ktorá pracovné podmienky vo firme nazýva šikanou za 450 brutto mesačne, ak neráta mesačný bonus, ktorý v zmluve nemala zabezpečený. „Ženy pracujú vo vyťahaných modrých tričkách so zalátanými dierami, pretože sa ošuchujú o linku,“ pokračuje a dodáva, že keď boli za vedením, aby dostali nové, dočkali sa strohej odpovede – firma nemá peniaze na nové! „Takýchto firiem je na Slovensku viac. Sú zvýhodnené štátnymi dotáciami a zneužívajú Slovákov, ktorí v nich muklujú, pretože potrebujú prácu,“ zhodnotila nahnevane pani Katka.

Firma dostala sankciu od Inšpektorátu práce

„V  súvislosti s uvedenou firmou v logistickom parku na západnom Slovensku sa na Inšpektoráte práce vyskytli dva prípady,“ informovala hovorkyňa Sylvia Ďuríková. Išlo o sťažnosť v oblasti BOZP (bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci) v dôsledku neposkytnutia ochranných prostriedkov, za čo bola po inšpekcii firme uložená sankcia. Druhý podnet Inšpektorát momentálne preveruje. Týka sa pracovnoprávnych vzťahov, resp. nevyplatenia odmeny. Ďalšie informácie nám inšpektorát, ktorý je viazaný mlčanlivosťou, nemohol poskytnúť.

Výpoveď je podľa firmy skreslená

Kórejská firma tvrdenia pani Katky poprela a dodala, že dodržuje všetky právne predpisy Slovenskej republiky. Zástupca dotknutej spoločnosti pre Topky uviedol, že výpoveď pani Katky je skreslená a nepravdivá. Zamestnanci napríklad nie sú do nadčasov nikdy nútení. Dostavajú za ne finančnú odmenu alebo náhradné voľno.

Vstupné pracovné pohovory sa podľa zástupcu firmy konajú priamo v priestoroch baliarne a uchádzači o zamestnanie sú informovaní, že ide o prevádzku s takýmito bezpečnostnými predpismi. Takisto majú možnosť pred nástupom do zamestnania si prezrieť pracovné prostredie, v ktorom budú pracovať, vyjadril sa ku kontrolám pomocou deketora pred vstupom na pracovisko firemný zástupca. Tie prebiehajú v rámci prevencie pred krádežami.

Ilustračné foto: Pani Katka takmer dva roky pracovala za výrobnou linkou
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Pani Katka takmer dva roky pracovala za výrobnou linkou  (Zdroj: SITA)

Pani Katka je jedna z mála, ktorá mala odvahu o podmienkach, v ktorých pracovala, rozprávať. Ľudia sa často boja, aby neprišli o prácu, preto radšej mlčia, keď sú nespokojní. Aj ona sa cíti bezpečnejšie, keď je v anonymite. Na mesiace za pásom v kórejskej firme nespomína rada a pamätá si to aj jej zápästie, ktoré ju začalo bolieť, a podobne, ako aj iným ženám, začalo spôsobovať problémy natoľko, že musela navštevovať ortopéda. Hoci spoločnosť jej výpoveď odmietla ako nepodloženú a nepravdivú, pani Katka si stojí za svojimi tvrdeniami.

Nemenovaná kórejská firma nám vo svojej písomnej reakcii dala najavo, že akékoľvek nepodložené informácie o spoločnosti by mohli mať právne dôsledky. Akékoľvek nepravdivé, resp. nepodložené informácie o našej spoločnosti, ktoré by tvrdili alebo naznačovali (čo i len nepriamo) niečo iné, budeme považovať za neoprávnený zásah do dobrej povesti našej spoločnosti. V takom prípade sa budeme domáhať ochrany, ktorú náš právny poriadok umožňuje,” uzavrel zástupca spoločnosti.

Máte skúsenosti s nedôstojnými pracovnými podmienkami alebo vykorisťovaním? Pošlite nám vašu skúsenosť na tipy@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu