Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Po zrážke na svahu prišla o slezinu!

Dievčatko si v nemocnici poleží asi 10 dní.
Dievčatko si v nemocnici poleží asi 10 dní.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Na slovenské svahy priletela Máša (12) priamo z Moskvy a na lyžovačku na Liptove sa spolu s rodičmi veľmi tešila. To však ešte nikto netušil, že malá lyžiarka na zasnežených kopcoch takmer príde o život.

Po tvrdej kolízii s iným lyžiarom zostala Máša odrazu bezvládne ležať na snehu. Po prevoze do nemocnice prišiel krutý úder - má roztrhnutú slezinu a jej bruško sa plní krvou.

Pre Moskovčanku Mášu (12) sa lyžovačka v stredisku Jasná stala takmer osudnou. Doteraz však nikto presne netuší, ako sa dievčatko ocitlo v bezvedomí na snehu. Okolo malej Moskovčanky sa len odrazu zhŕkli záchranári, ktorí ju previezli do nemocnice v Litovskom Mikuláši.

Máša sa najskôr sťažovala len na bolesti hrudníka. Evidentne bola v šoku. „Mal som zlé tušenie, že ide o poškodenie sleziny. Preto sme urobili potrebné vyšetrenia,“ povedal primár chirurgického oddelenia Ján Drobčo. Ten tiež potvrdil teóriu, že pri kolízii muselo ísť o veľmi silný úder. Malej lyžiarke začal onedlho po hospitalizácii prudko klesať tlak a lekári zistili, že slezina je naozaj roztrhnutá a brušná dutina sa plní krvou.

„Slezina sa už nedala zachrániť, museli sme ju vyoperovať. Stav dievčatka je stabilizovaný, ale keby ho k nám nepriviezli, určite by zomrelo,“ dodal Drobčo, podľa ktorého Máša u nich zostane asi 10 dní. Rodičia dievčatka sú zo všetkého ešte stále v šoku. Na lyžovačku prileteli z Moskvy v sobotu a hneď na druhý deň im na svahu takmer zomrela dcérka. „Na lyžovačku na Slovensku sme sa veľmi tešili. Nikto ani len netušil, že to takto dopadne. Sme však radi, že naša dcérka žije. Máša je dobrá lyžiarka, netušíme, čo sa tam mohlo stať. Prvýkrát sa vtedy vlastne pustila zo svahu a hneď toto,“ povedala matka Mária.

Dievčatko si na nehodu zatiaľ nespomína: „Ešte ma to veľmi bolí, ale vždy, keď za mnou prídu rodičia je to lepšie,“ povedala šeptom po operácii malá Máša.

ČO JE SLEZINA

Slezina je orgán v ľavej hornej časti brucha pod ľavým rebrovým oblúkom. Má význam v obranných imunitných reakciách organizmu. Je schopná vychytávať antigény z krvi a tvoriť proti nim protilátky – plní funkciu imunitného dozoru v organizme. Pri úraze v prípade jej narušenia hrozí životu nebezpečné krvácanie do brušnej dutiny, preto sa vo väčšine prípadov operačne odstráni. Človek bez sleziny prežije, ale musí si dávať pozor na rôzne infekcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu