Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ortuť v Slovenskom raji nenašli

SLOVENSKÝ RAJ
SLOVENSKÝ RAJ

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Pracovníci Správy Národného parku Slovenský raj budú dnes spolu s hasičmi a políciou pokračovať k kontrolách zdrojov pitnej v Slovenskom raji.

Otrávením vody ortuťou pohrozil začiatkom týždňa neznámy vydierač, ktorý tak chcel zabrániť presťahovaniu rómskej osady k obci Hrabušice. Polícia autora listu zatiaľ nevypátrala.

"Takmer všetci naši ľudia sú v teréne a systematicky kontrolujeme toky a vodné zdroje v oblasti," povedal ČTK riaditeľ Národného parku Dušan Bevilaqua. Doterajšie vzorky prítomnosť ortuti nepotvrdili. Anonym pritom tvrdil, že už v pondelok otrávil vodu štyrmi litrami ortuti v prípravni vody Veľká biela voda v časti Hrabušice-Píla.

Ešte v stredu v Spišskej Novej Vsi rokoval krízový štáb. "Najprv sme zastavili zásobovanie vodou z týchto zdrojov, obci Hrabušice a blízkej rekreačnej oblasti sme zabezpečili náhradné zásobovanie," uviedol podpredseda štábu Viliam Štubňa. Opäť by sa mali stretnúť v piatok.

"Polícia po autorovi anonymu pátra, zatiaľ sme začali trestné stíhanie vo veci vydierania, do úvahy pripadá aj šírenie poplašnej správy," povedal Miroslav Damaškovič z polície v Spišskej Novej Vsi. Páchateľovi by za tento trestný čin hrozilo až desaťročné väzenie.

Výstavbu nových nájomných domov pre Rómov zo starej osady pri obci Letanovce sprevádzajú protesty ľudí už niekoľko rokov. Starostovi obce Petrovi Kacvinskému sa anonym vyhrážal už niekoľkokrát smrťou. Naposledy polícia riešila takúto hrozbu v auguste minulého roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu