Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stovky ľudí čistili Tatry: V národnom parku našli 291 kíl odpadu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD – Do upratovania Tatranského národného parku po letnej sezóne sa dnes zapojilo 923 dobrovoľníkov. Počas 36. ročníka akcie Čisté hory, ktoré organizujú Štátne lesy Tatranského národného parku vyzbierali dobrovoľníci 291 kilogramov odpadkov.

„Popri turistických chodníkoch toho už veľa nie je, ale čoraz viac odpadkov je popri Ceste slobody a na odpočívadlách či parkoviskách,“ uviedla hovorkyňa Štátnych lesov TANAP-u Lenka Burdová. Najviac ľudí sa do upratovania Tatier zapojilo na Hrebienku, v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese. Tohto roku nenašli dobrovoľníci nič veľké. Najčastejšie nachádzali plastové fľaše a obaly od potravín.

Počas 36 ročníkov vyzbieralo približne 41 000 dobrovoľníkov zo Slovenska i zahraničia v Tatranskom národnom parku a Pieninskom národnom parku okolo 59 ton rôzneho komunálneho a stavebného odpadu. V posledných rokoch je to najmä odpad z potravín a rôzne obaly. Rekordný bol rok 1980, v ktorom 1 400 dobrovoľníkov znieslo z turistických chodníkov 7 655 kilogramov odpadkov. Najznečistenejším v tom roku bolo Skalnaté pleso, kde vyzbierali 3 700 kilogramov odpadu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu