Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Fico rokoval v Líbyi s predsedom vlády

Predseda vlády SR Robert Fico je na pracovnej ceste v Líbyi.
Predseda vlády SR Robert Fico je na pracovnej ceste v Líbyi.

BRATISLAVA - Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico dnes po prílete do Líbye rokoval s predsedom vlády Líbye El Bagdadi Ali Mahmudim.

Hlavnou témou rokovania partnerov bola hospodárska spolupráca medzi oboma krajinami a jej ďalšie prehlbovanie. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády SR Silvia Glendová.

Premiér Fico podobne ako pri návšteve Číny na stretnutí zdôraznil predovšetkým hospodársky rozmer spolupráce medzi SR a Líbyou. Sústredil sa na dva vybrané projekty, a to projekt na splatenie líbyjského dlhu voči SR a na získanie zákazky na opravu a modernizáciu líbyjskej letky vojenských lietadiel L 39. Líbyjský predseda vlády vyslovil podporu obidvom projektom a následne sa začali rokovania expertných skupín vedené ministrom hospodárstva SR Ľubomírom Jahnátkom, štátnou tajomníčkou ministerstva zahraničných vecí Oľgou Algayerovou a štátnym tajomníkom rezortu financií Petrom Kažimírom.

Líbyjská strana prejavila záujem o umiestnenie voľného kapitálu pochádzajúceho z predaja ropy do investícií na území Slovenska, osobitne do cestovného ruchu. Premiér zdôraznil, že opätovne vzniká priestor aj na prácu slovenských zdravotníkov v Líbyi, kde do roku 1989 pôsobilo takmer dvetisíc zdravotníkov a lekárov. V priebehu návštevy by mali podpísať Memorandum o hospodárskej spolupráci medzi SR a Líbyou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu