Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

V malej obci s 550 obyvateľmi je až 53 detí z detských domovov

Dezider Sliško s manželkou začali v Blatných Remetách s pestúnstvom ako prví. Zobraziť galériu (2)
Dezider Sliško s manželkou začali v Blatných Remetách s pestúnstvom ako prví.

BLATNÉ REMETY - Táto zemplínska dedina s 550 obyvateľmi má 21 rómskych pestúnskych rodín.

Žije v nich 53 rómskych detí z detských domovov. A to nie je všetko. Osem rodín si dalo žiadosť o ďalšie detičky z domova.

Ako prvý si do pestúnskej starostlivosti zobral štyri deti v roku 1996 Dezider Sliško. Chlapci dospeli a odišli k svojim rodinám. Dezider si preto s manželkou vzal do opatery ďalšie tri deti. To ešte netušil, že do náhradnej starostlivosti bude žiadať aj dve deti svojho syna. „Syn sa asi zbláznil. Nechal tu ženu so 4 deťmi a odišiel. Na nevestu je to veľa, tak žiadam do opatery dvoch jej synov,“ tvrdí Dezider Sliško. A tak k Dávidovi (8), Štefanovi (10) a Romanovi (10) z domova pribudnú dvaja vlastní chlapci.

Anna a Miroslav Beňakovci si prvé deti z domova vzali v roku 1997. Teraz ich majú v pestúnstve päť. „Volajú nás mama a ocko. Snažíme sa, aby videli, ako funguje rodina,“ tvrdí pani Anna. Chlapci sa už dokonca obzerajú po životných partnerkách. „Bol by som rád, kedy tu ostali aj po osemnástke. Martinovi (18) som tu vyhliadol nevestu. Išiel by do hotového domu a mal by aj auto,“ pochválil sa M. Beňak, ktorý spolu so svojou ženou vychoval 4 vlastné deti. Aj ich dve dcéry si vzali deti z domova. „Dcéra Anička s mužom nemôžu mať detičky, tak si vzali dve dievčatká,“ poznamenáva pani Anna. Aj Marián Sliško má deti v pestúnskej starostlivosti.

„Adriana (16) a Erika (8) nepoznajú svojich rodičov. Boli by sme radi, keby aj neskoršie ostali tu blízko nás. S manželkou sme uvažovali, že by sme si vzali ešte jedno dievčatko - také maličké v perinke,“ plánuje M. Sliško. Pestúnstvu sa v dedine venujú celé rodiny. Tvrdia, že to robia najmä kvôli deťom.

Ako je to s peniazmi?

Pestúni získajú od štátu hneď niekoľko príspevkov na deti, ktoré majú zverené do starostlivosti. Po právoplatnom rozhodnutí súdu o pridelení dieťaťa dostanú jednorazovo 9 290 Sk. Ak má rodina v opatere štyri deti, z toho troch súrodencov, mesačne dostane aj s rodinnými prídavkami 23 710 Sk. ,,V pestúnskych rodinách získavajú deti rodinný vzor,“ pochvaľuje si Alžbeta Kušnírová, vedúca úseku sociálnych vecí a rodiny v Sobranciach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu