Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dubovcová: Som za to, aby sa prehodnotil celkový systém reedukácie

Jana Dubovcová
Jana Dubovcová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prieskum, ktorý vykonala v reedukačných centrách Kancelária verejného ochrancu práv, ukázal, že je potrebné prehodnotiť celkový systém reedukácie detí a mládeže na Slovensku, jeho zákonný rámec i obsah. Na dnešnej tlačovej konferencii, na ktorej prezentovali výsledky prieskumu, to uviedla ombudsmanka Jana Dubovcová.

Verejná ochrankyňa práv poukázala na to, že reedukačné centrá nie sú zariadenia na výkon trestu, ale miesta, kde majú deti dostať lepšie výchovné a vzdelávacie podmienky, ako im zabezpečili ich rodiny. "Nie som si však istá, či súčasný systém dokáže splniť túto úlohu," povedala Dubovcová.

Kancelária verejného ochrancu práv vykonala prieskum v šiestich reedukačných centrách - v Hlohovci, Sološnici, Bačkove, Spišskom Hrhove, Čerenčanoch a Zlatých Moravciach. Impulzom pre spustenie prieskumu bola sťažnosť jedného z chovancov reedukačného centra. Prieskum vykonala kancelária v priebehu roka 2013 a potom aj opakovane od marca do mája tohto roka. Cieľom bolo zistiť, či pri prevýchove reedukačné centrá neobmedzujú osobnú slobodu a práva detí.

Ako uviedla gestorka prieskumov Jana Milan Laššáková, počas zisťovania v roku 2013 odhalili takmer vo všetkých reedukačných centrách v tejto oblasti vážne nedostatky. "Tie sa týkali používania fyzických trestov, používanie tzv. ochrannej miestnosti aj v prípadoch, v ktorých to nepovoľuje zákon, obmedzeného použitia toaliet, nútenia ku gynekologickým prehliadkam či nosenia červeného odevu ako prejavu trestu za spáchaný priestupok," uviedla gestorka.

Medzi najzávažnejšie problémy patril aj nedostatočný príspevok na stravovanie, ale aj otvorenosť režimu reedukačných centier. "Kým napríklad v Sološnici či Čerenčanoch existuje podľa našich zistení otvorený režim, v Hlohovci bol založený na uzavretosti centra. Napriek tomu najvyššiu útekovosť zaznamenávalo práve toto reedukačné centrum," uviedla Milan Laššáková.

Práve reedukačné centrum v Hlohovci vyšlo z prieskumu v roku 2013 najhoršie, naopak, za najlepšie podmienky pre reedukáciu sú podľa kancelárie verejného ochrancu práv vytvorené v Čerenčanoch a Sološnici. Kancelária ombudsmanky navrhla jednotlivým reedukačným centrám návrhy na opatrenia na zlepšenia stavu.

"Počas tohtoročného prieskumu sme zistili, že centrá prijali naše návrhy a uskutočňujú opatrenia na zlepšenie," informovala Milan Laššáková. Podľa informácií ombudsmanky sa napríklad stravné v reedukačných centrách od tohtoročného septembra zvýšilo o 20 percent. "Po výmene vedenia v reedukačnom centre v Hlohovci nastal tiež posun k otvorenejšiemu režimu zariadenia. Žiaľ, ešte sa to neprejavilo na znížení útekovosti chovancov zo zariadenia, no je to ešte pomerne krátka doba, aby prijaté opatrenia zaznamenali výrazný efekt," zhodnotila Dubovcová.

Podľa jej slov sa zmiernilo aj riziko používania fyzických trestov v centrách. "Aktivity verejného ochrancu práv zabezpečili, že si v zariadeniach dávajú pozor, aké výchovné prostriedky používajú," skonštatovala ombudmanka.

Dubovcová však poukázala na to, že pretrvávajúcim problém ostáva to, že sa nepracuje s rodinou dieťaťa, ktorá z veľkej časti spôsobila problém. "Dieťa sa potom vracia do prostredia, v ktorom sa prakticky nič nezmenilo, energia na výchovu v centre je akoby márne vynaložená," povedala Dubovcová. Za výrazný nedostatok považuje aj absenciu spätnej väzby o efektivite systému reedukácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu