Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Aliancia za rodinu útočí kontroverznými bilbordami: Urážajú Slovákov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nedávno sa v mori reklamných bilbordov objavili aj také, ktoré propagujú Alianciu za rodinu. Viacerým pozorným občanom sa však nezdali vhodné, preto sa rozhodli poslať svoje podnety do Rady pre reklamu. Arbitrážne komisia rozhodla, že bilbordy sú v rozpore s etickým kódexom.

Podľa zákona reklama nesmie podporovať žiadnu formu diskriminácie, a to najmä z dôvodu rasy, národnosti, náboženstva, politickej príslušnosti, pohlavia alebo veku. Čo sa teda nachádza na kontroverzných bilbordoch?

Ide o sériu akoby fotografií v rámčekoch. Prvý riadok ukazuje mladý pár, muža a ženu, ako spolu počnú dieťa a potom ho vychovávajú. Druhý riadok ukazuje dvojicu mužov, za tým prázdny obraz odkazujúci na slogan: „Toto nie je diskriminácia! To len nefunguje. Aliancia za rodinu.“

Bilbord Aliancie za rodinu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Aliancia za rodinu)

Rada sa vyjadrila nasledovne: „Spôsob zobrazenie vizuálnych prezentácií v reklame implikuje potláčanie určitých skupín ľudí, ktorí nevytvárajú rodinu v tradičnom zmysle slova – žena, muž a dieťa.“ Problémom je, že okrem homosexuálnych párov touto reklamou zasiahli aj slobodných rodičov či také rodiny, kde deti vychovávajú starí rodičia alebo nezosobášené páry.

Problémom je, že vzniknutá situácia sa nedá riešiť. Verdikt Rady pre reklamu je záväzný len pre jej členov, ale nesprevádza ho žiadna finančná sankcia. Všetko je iba v rovine odporúčaní. Zatiaľ nie je jasné, ako sa k tomu postaví samotná Aliancia pre rodinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu