Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Úroveň policajnej spolupráce sa od útokov v USA zvýšila

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Úroveň policajnej spolupráce pri výmene informácií v boji proti terorizmu sa za posledných trinásť rokov rapídne zvýšila.

"Keď sme začínali v roku 2001, boli sme v bode nula, keď neexistovali žiadne policajné kontakty, iba v rámci Interpolu. Momentálne je vybudovaná sieť - Policajná pracovná skupina na terorizmus (PWGT), kde sa vymieňajú informácie," povedal v rozhovore riaditeľ odboru boja proti terorizmu Prezídia Policajného zboru. Svoje meno si želal nezverejniť. Naši policajti majú v rámci skupiny PWGT priame kontakty na zahraničné pracoviská, ktoré sa zaoberajú terorizmom. V niektorých krajinách sú to výhradne spravodajské služby, niekde aj polícia.

Po 11. septembri 2001 sa podľa policajného riaditeľa veci zásadne zmenili a na boj s terorizmom vyčlenili viac ľudí. "Teraz sme vo vybavenosti na úrovni iných krajín," uvádza s tým, že odbor boja proti terorizmu nie je zásahová jednotka, ale operatívny útvar na zbieranie a analýzu informácií. Slovenské zložky môžu ísť podľa policajného riaditeľa v monitorovaní teroristických hrozieb oproti iným krajinám do väčšej hĺbky vďaka tomu, že komunity cudzincov či radikálov sú u nás oveľa menšie. 

"V porovnaní s inými krajinami máme na Slovensku päť- až šesťtisíc osôb pochádzajúcich z rizikových oblastí, ktoré tu žijú dlhodobo alebo sa tu zdržujú za účelom štúdia alebo podnikania," hovorí policajný riaditeľ. 

Slovensko nie je podľa skúseného policajta zaujímavá krajina v zmysle primárneho cieľa. "Samozrejme, nikto nič nevylučuje, útok sa môže stať hocikde. Väčšie obavy sú však z útoku zvonku, než zo slovenskej komunity," vravel. Upozornil však na prípad ekologického teroristu Ladislava Kuca, ktorého odsúdili na 25 rokov väzenia za výbuch bomby v roku 2011 v odpadkovom koši pri rýchlom občerstvení v Košiciach. "Je to prípad osamelého vlka, nestretával sa s komunitou," hovorí policajt s tým, že nemôžu monitorovať každého. "Snažíme sa cez rôzne indikátory nájsť osoby, ktoré by mohli prísť do kontaktu s radikálmi," dodal. 

Minulý týždeň vo štvrtok uplynulo 13 rokov od teroristického útoku v USA. Teroristi 11. septembra 2001 narazili s unesenými lietadlami do newyorských mrakodrapov Svetového obchodného centra a do budovy ministerstva obrany vo Washingtone. Ďalšie unesené lietadlo sa zrútilo v Pensylvánii. Najhorší teroristický útok v histórii si vyžiadal približne tritisíc obetí. Americký prezident George Bush vtedy vyhlásil, že USA sú vo vojne proti terorizmu a za hlavného podozrivého z útokov označil Usámu bin Ládina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu