Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V počte samovrážd sa približujeme k desaťročnému maximu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Počet samovrážd a samovražedných pokusov na Slovensku sa v roku 2013 vyšplhal na 1600 prípadov, čím sa približujeme k desaťročnému maximu. Štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) ukazujú, že v porovnaní s rokom 2012 počet samovrážd stúpol o desať percent. V minulom roku centru nahlásili 628 samovrážd.

„Približujeme sa tak k počtu samovrážd v roku 2008, teda najvyššiemu za posledných desať rokov,“ uviedol hovorca NCZI Peter Bubla. Život si vtedy vzalo 631 ľudí. Podľa štatistík centra dlhodobo prevládajú v počte samovrážd muži. V minulom roku zaznamenali 544 samovrážd mužov a 84 žien. Čísla sú podľa hovorcu „optimistickejšie“ pri samovražedných pokusoch. Za uplynulý rok eviduje centrum 972 pokusov o samovraždu, čo je o 46 percent menej ako v roku 2012.

„Pri pokusoch o samovraždu je podiel mužov a žien vyrovnanejší,“ konštatuje. Život si chcelo vziať 550 mužov a 422 žien. Najčastejším spôsobom, ako vykonať samovraždu, bolo u mužov (390) aj žien (41) obesenie a ženy volili viackrát aj skok z výšky (21). Podľa štatistík sa muži pokúsili zabiť ostrým predmetom (153) a ženy sa chceli priotráviť liekmi (205).

Z hľadiska pracovného stavu sa najčastejšie o samovraždu pokúsili nezamestnaní (38 percent). Viac ako tri štvrtiny pokusov bolo u osôb so stredným vzdelaním bez maturity, základným ukončeným a stredným vzdelaním s maturitou. Podľa trvalého bydliska najviac samovrážd hlásili v Banskobystrickom kraji (110) a najmenej v Trnavskom kraji (61). Najvyšší počet samovražedných pokusov nahlásili v Bratislavskom kraji (210) a najmenej ich centrum evidovalo v Nitrianskom kraji (45).

Podľa štatistík OECD najnižšia miera úmrtnosti v dôsledku samovrážd je v krajinách ako Grécko, Turecko, Mexiko, Brazília a Taliansko s približne šesť a menej úmrtiami na 100.000 obyvateľov. Najvyššia miera je naopak v Kórei, Maďarsku, Rusku, Japonsku a Slovinsku s viac ako 20 úmrtiami na 100.000 obyvateľov. Slovensko sa posledné roky pohybuje okolo 11 percent.

Národné centrum zdravotníckych informácií uverejnilo štatistiku pri príležitosti Svetového dňa prevencie samovrážd, ktorý si verejnosť pripomína dnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu