Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Horskí záchranári mali cez leto menej ťažkých akcií: Môže za to počasie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – Počasie počas uplynulého leta ovplyvnilo správanie sa návštevníkov horských oblastí.

„Leto bolo poznamenané veľmi častými dažďami a v prvej časti aj búrkami. Tým, že podmienky neboli vhodné pre horolezectvo, nemali sme nejaké extrémne množstvo ťažkých stenových záchranných akcií. Zaznamenali sme viac úrazov na turistických chodníkoch," povedal riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Tento rok sa podľa Janigu znížil aj počet úrazov po pádoch na bicykli.

Častejší výskyt dažďov a nepriaznivé počasie boli podľa riaditeľa zrejme príčinou vyššieho počtu pátracích akcií po nezvestných a zablúdených turistoch. „Ľudia, hlavne poobede, keď prišla oblačnosť, znížila sa viditeľnosť, do toho nejaké prehánky alebo zrážky, tak strácali orientáciu v teréne a mnohí zišli z turistického chodníka a zablúdili,“ povedal Janiga. Najdlhšie pátranie absolvovali horskí záchranári začiatkom augusta po nezvestnom holandskom turistovi v Západných Tatrách. Toho našli záchranári po troch dňoch pátrania už mŕtveho.

Horskí záchranári zaznamenali počas letnej sezóny, od 16. júna, deväť smrteľných úrazov, z toho tri vo Vysokých Tatrách. Celkovo zasahovali horskí záchranári počas leta 254-krát, z toho 86 prípadov bolo vo Vysokých Tatrách.

Kým v prípade Vysokých Tatier hovorí Janiga o „štandardnom“ lete, výrazne stúpol počet zásahov v Malej Fatre a v Slovenskom raji. Hlavne koncom augusta zaznamenali horskí záchranári veľký nával turistov v Slovenskom raji, ktorí museli čakať na nástup na rebríky a iné technické zariadenia. Vyššia koncentrácia turistov znamená aj vyššiu pravdepodobnosť vzniku úrazu.

Nepriaznivé počasie podľa Janigu rozdielne vplýva na správanie sa turistov vo Vysokých Tatrách a inak v iných horských oblastiach. „Fenomén Vysokých Tatier je, že ak je škaredé počasie, ľudia do hôr radšej nejdú a čakajú na zlepšenie počasia. Keďže si chcú vyplniť voľný čas a po ruke je Slovenský raj, tak tam sa odvážia aj v horších podmienkach,“ uviedol Janiga.

Podľa neho to pravdepodobne súvisí s tým, že mnohí turisti podceňujú Slovenský raj, keďže je nižší, „sú tam len rokliny“ a ľudia si myslia, že Slovenský raj je bezpečný. Podľa neho to tak celkom nie je, keďže technických zariadení je tam určite viac, ako vo Vysokých Tatrách.

Aj v Slovenskom raji zaznamenali horskí záchranári toto leto viacero úrazov, ktoré vznikli po pádoch z chodníkov či technických zariadení. Záchranné akcie v Slovenskom raji sú podľa Janigu náročné tým, že ide o zásahy v stiesnených priestoroch roklín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu