Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministerstvo začína diskusie s investormi o novej nemocnici v Bratislave

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR začalo v auguste komunikáciu s možnými záujemcami, ako sú finanční investori a developéri, o projekt novej nemocnice v Bratislave.

"Na základe analýz PPP projektov nemocníc v zahraničí sme zistili, že úspešné projekty majú spoločnú črtu; hneď po ohlásení projektového zámeru dokázali presvedčiť potenciálnych partnerov, že zadávateľ projektu má všetky predpoklady projekt realizovať podľa plánu," povedal koordinátor projektu Martin Smatana.

Základom pozvania na predkvalifikačnú debatu bol dotazník, celkovo sa kontaktovalo 110 spoločností, záujem o jeho vyplnenie ich prejavilo 26. "Sme v prípravnom procese verejného obstarávania a 26 žiadostí predstavuje pre nás 41-percentnú úspešnosť, čo na základe medzinárodného benchmarku vysoko prekonalo naše očakávania. Je to pozitívny signál, lebo tento počet poukazuje na značný záujem o projekt. Vychádzame z predpokladu: čím väčší počet partnerov - tým lepšia vyjednávacia pozícia pre ministerstvo," uviedol riaditeľ Inštitútu pre zdravotnú politiku MZ SR Ivan Poprocký.

Zo spomínaných 26 firiem je desať developérov, sedem finančných inštitúcií, šesť operátorov a tri konzorciá. Celkovo sa prihlásili spoločnosti z 12 krajín, najväčší záujem prejavili spoločnosti z Francúzska, Rakúska a Slovenska.

Začiatok verejného obstarávania na výber partnera na výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu nemocnice plánuje ministerstvo na október. "Už tento týždeň však ministerstvo pripravuje nezáväzné predkvalifikačné diskusie s možnými investormi s cieľom signalizovať potenciálnym partnerom maximálne odhodlanie na reálne odštartovanie projektu novej nemocnice. Cieľom je zistiť reakcie možných investorov na nastavenie rysov projektu, získanie ich feedbacku, oboznámenie sa s názormi protistrán," zhrnula šéfka komunikačného oddelenia rezortu Zuzana Čižmáriková.

Nová nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedPark-u, ktorý počíta s vybudovaním univerzitnej nemocnice, biomedicínskeho vedeckého parku SAV, nových priestorov Lekárskej fakulty a Farmaceutickej fakulty UK. Zariadenie má stáť v súčasnom areáli Nemocnice Sv. Michala na bratislavskej Patrónke. Náklady na výstavbu sa pred štúdiou odhadovali na 250 miliónov eur. Napriek tomu, že ministerstvo zatiaľ konkrétne čísla neukázalo, suma by sa mala pohybovať v spomínanom rámci.

Začiatok výstavby sa plánuje v priebehu roka 2016 a ukončenie sa predpokladá koncom roka 2017.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu