Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Andrej Kiska dnes otvoril školský rok v Kežmarku i Huncovciach

Andrej Kiska otvoril školský rok v Huncovciach Zobraziť galériu (10)
Andrej Kiska otvoril školský rok v Huncovciach (Zdroj: SITA)

KEŽMAROK/HUNCOVCE – Prezident SR Andrej Kiska dnes otvoril nový školský rok na Gymnáziu P. O. Hviezdoslava v Kežmarku i Základnej škole (ZŠ) v neďalekých Huncovciach. Obe školy si vybral zámerne, keďže práve z tohto regiónu pochádza.

"To však nie je jediný dôvod, gymnázium v Kežmarku má veľmi dlhú históriu, počas socializmu bolo vedenie školy ochotné prichýliť aj pre režim problémových študentov, ktorých v Poprade na gymnázium nechceli prijať a zároveň je tu najlepší slovenský stredoškolský časopis Stretnutia," zdôvodnil Kiska.

Andrej Kiska otvoril školský
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Okrem toho považuje gymnáziá za výberové školy, kde sa často rozhoduje, či bude na Slovensku veľké, alebo malé percento nezamestnaných. Na príchod prezidenta sa na kežmarskom gymnáziu nijako zvlášť nepripravovali, bola to však česť ho privítať na pôde školy. "Je to môj prvý začiatok školského roka, vo funkcii som len dva mesiace a hneď je to za účasti prezidenta, takže som trošku v strese, ale ono to patrí k tomu. Začiatok školského roka je ako každý iný, aj keď s takouto krásnou pridanou hodnotou, ako je návšteva prezidenta. Prezidentská kancelária si vybrala nás, na čo sme veľmi hrdí a teším sa z toho," konštatovala riaditeľka gymnázia Daniela Mihoková. Do nového ročníka tu nastúpi 52 prvákov, dohromady bude školu v školskom roku 2014/2015 navštevovať 280 študentov. Väčšina z nich o príchode prezidenta vedela a rovnako sa podľa slov riaditeľky tešili.

Andrej Kiska otvoril školský
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"Čo sa týka ZŠ v Huncovciach, tá je typickým príkladom základnej školy na východe Slovenska, kde je viac ako 50 percent rómskych detí. Práve v tejto škole však môžeme vidieť, že tu s tým nie je problém. Rodičia, deti a učitelia spolu chápu, že vyučovací proces je nesmierne dôležitý," zdôraznil Kiska. Vo svojom príhovore vyzval rodičov, aby pomohli učiteľom pri vzdelávaní svojich detí, aby aj z nich raz mohli vyrásť úspešní ľudia. Aj blízka priateľka prezidenta je Rómka, ktorá vyšla z kolónie, skončila vysokú školu a stala sa z nej veľmi úspešná žena. 

Andrej Kiska otvoril školský
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"Keď som sa jej pýtal, ako je možné, že sa z takého prostredia dostala a stal sa z nej úspešný človek, jej odpoveď bola, že je to vďaka učiteľke základnej školy, ktorá ju podchytila a vzbudila v nej záujem o vzdelanie. To, čo z týchto detí vyrastie, v mnohom rozhodnú aj učitelia a ja im v tom držím palce," dodal prezident.

Andrej Kiska otvoril školský
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Ešte aj dnes si vie spomenúť na učiteľov z prvých ročníkov základnej školy i na to, ako stáli na školskom dvore v prvý školský deň. "Moja dcéra ide do 4. triedy, syn chodí ešte do škôlky, do školy pôjde až na budúci rok. Išli dnes ráno spolu, ja som ich vyprevadil, rozlúčil sa s nimi a šiel som navštíviť deti týchto dvoch škôl pod Tatrami," uzavrel Kiska.

Minister školstva otváral školský rok s prvákmi tlesknutím rúk 

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini otvoril dnes nový školský rok v troch banskobystrických školách. Jeho prvé kroky viedli do Základnej školy (ZŠ) Slobodného slovenského vysielača na Skuteckého ulici so 480 žiakmi, ktorú kedysi sám navštevoval. Školský rok otvoril spoločne s prváčikmi trojnásobným tlesknutím rúk.

Peter Pellegrini otvoril školský
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"Ako Banskobystričan som tu dral lavice šesť rokov. Je preto samozrejmé, že ako bývalý žiak prvý školský rok v mojej funkcii otváram práve v tejto škole. Je pre mňa cťou a poctou byť v tejto úžasnej škole, ktorá patrí medzi najlepšie na Slovensku," konštatoval Pellegrini.

Ako pred 66 prvákmi, ich rodičmi a učiteľmi uviedol, do školy prišiel, "ako keby domov, medzi svojich spolužiakov". Škola sa mu postarala aj o prekvapenie, keď na stenu premietli archívnu fotografiu, na ktorej je spoločne so spolužiakmi. Podľa učiteliek, ktoré ho učili, minister bol "dobrý a šikovný žiak".

Peter Pellegrini otvoril školský
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"V živote by som si nebol pomyslel, keď som bol taký maličký a prišiel do tejto školy, že raz sa na ňu vrátim ako minister školstva. Je to dôkaz, že aj z takých malých špuntov, akí tu dnes sedia, naozaj môžu vyrásť osoby, ktoré budú mať možnosť ovplyvniť svoj svet. Želám im v rozlete veľké krídla, aby sa im darilo a aj rodičom, ktorých čaká náročné obdobie," zdôraznil minister v príhovore.

Prvákov pochválil, ako ticho a sústredene stáli pri tónoch slovenskej hymny a zašiel ich pozrieť aj do triedy, kde sa s nimi spontánne porozprával a apeloval na nich, aby sa slušne správali a poslúchali rodičov a učiteľky.

Peter Pellegrini otvoril školský
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"Pevne verím, že som deti motivoval. Treba ukazovať aj pozitívne príbehy, keď sa človek snaží a bude sa učiť, dajú sa dosiahnuť krásne veci. Treba už trochu myslieť pozitívnejšie a nie sa len ubíjať, že všetko je zlé," dodal Pellegrini.

Ako pripomenul, od septembra začínajú platiť nové, pozitívne ustanovenia, ktoré prijal ešte jeho predchodca. Medzi ne patrí aj zníženie byrokracie, učitelia sú odbremenení od mnohých výkazov a "papierovačiek".

Peter Pellegrini otvoril školský
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Minister školstva Peter Pellegrini potom otvoril školský rok i v ZŠ na Triede SNP, s ktorou vlani intenzívne spolupracoval. Je to jediná škola, ktorá sa zapojila do špeciálneho projektu Škola na dotyk a má tabletovú triedu, kde sa vedie aj výskum. Odtiaľ smeroval do Gymnázia J. G. Tajovského, ktoré ako tvrdí, je "jeho gympel". So študentmi hovoril najmä o tom, aby si dobre rozmysleli, aké vysokoškolské štúdium si vyberú. Je dôležité, aby si po ňom vedeli nájsť prácu. V tomto smere Pellegrini mieni robiť väčšiu osvetu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu