Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Oplatí sa navštíviť prírodné kúpaliská? ÚVZ preskúmal kvalitu vody, sú aj zákazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Na prírodných kúpaliskách, ktoré sú momentálne na Slovensku v prevádzke, je kvalita vody vyhovujúca. Na svojej internetovej stránke o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ). Zákaz kúpania pre premnoženie cyanobaktérií naďalej platí na prírodných kúpaliskách Jazero Košice a v rekreačnej oblasti Gazarka.

Medzi vyhovujúce prírodné kúpaliská patria Zlaté piesky, Kuchajda a Slnečné jazerá Senec v Bratislavskom kraji, Veľká Domaša -Tíšava a Veľká Domaša - Valkov v Prešovskom kraji a Plážové kúpalisko Liptovská Mara - Liptovský Trnovec v Žilinskom kraji. V Banskobystrickom kraji vyhovujú Vodná nádrž Teplý vrch - pláž Ormet, Vodná nádrž Teplý vrch - pláž Drieňok, Ružiná - pri obci Divín, Zelená voda - Kurinec a Prírodné kúpalisko Tornaľa. V Trnavskom kraji má verejnosť možnosť okúpať sa na prírodnom kúpalisku Rekreačná oblasť Kunovská priehrada. 

Výsledky analýz potvrdili vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie aj na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. Konkrétne ide o vodné plochy Ivanka pri Dunaji, Vodná nádrž Trenčín - Opatová, Veľká Domaša - Dobrá, Veľká Domaša - Holčíkovce, Veľká Domaša - Nová Kelča, Veľká Domaša - Poľany, Veľká Domaša - polostrov Krym, Počúvadlianske jazero, Veľké Kolpašské jazero a Vindšachtské jazero. Výsledky odberov potvrdili pokles množstva cyanobaktérií vo vodnej nádrži Lipovina, ale pre nízku priehľadnosť vody tam kúpanie ostáva na vlastné riziko. 

V prevádzke je na Slovensku momentálne aj 139 umelých kúpalísk. Nevyhovujúcu vodu na nich hygienici v priebehu tohto týždňa nezistili. Do preukázania vyhovujúcej kvality vody ostávajú mimo prevádzky veľká vírivka a vnútorný tobogán na kúpalisku Aquatermal Senec. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu