Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

ŠÚKL zakázal vývoz viacerých liekov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zakázal od polovice júna doteraz vývoz viacerých liekov do zahraničia. Lieky mali smerovať do Nemecka, Dánska, Holandska, Veľkej Británie, Česka, Litvy, Belgicka.

Ide o liek Neulasta, ktorý sa používa na zvýšenie počtu bielych krviniek po chemoterapii, onkolieky Tyverb, Tarceva a Sutent. Zakázal sa aj vývoz lieku Xeplion na liečbu schizofrénie, Betmiga na liečbu príznakov hypearktívneho močového mechúra, ako aj Yentreve na liečbu Parkinsonovej choroby.

Vývoz liekov sa monitoruje od vlaňajška. Distribútori majú povinnosť oznámiť štátnemu ústavu zámer vyviezť liek. ŠÚKL vývoz nepovolí, ak je liek v SR nedostatkový a jeho vývozom by bola ohrozená dostupnosť a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Slovenskú legislatívu v súčasnosti preveruje Európska komisia.

Zo Slovenska sa vlani vyviezlo viac ako milión balení liekov. ŠÚKL vlani vydal 113 rozhodnutí o nepovolení vývozu pre 85.875 balení liekov. Išlo celkovo o 24 liekov, ktorých vývoz by mohol znamenať nedostupnosť pre slovenských pacientov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu