Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vysokoškoláci budú platiť za externé štúdium

Minister školstva Ján Mikolaj.
Minister školstva Ján Mikolaj.

BRATISLAVA - Vysokoškoláci budú za externé štúdium platiť, na vysokých školách (VŠ) bude môcť študovať najviac 50 percent externistov a o vzniku verejných škôl už nebude rozhodovať parlament, ale vláda.

Očakávané zmeny, ktoré by mala priniesť novela vysokoškolského zákona, dnes novinárom predstavil minister školstva Ján Mikolaj. Mikolajove návrhy podľa jeho predchodcu a opozičného poslanca Martina Fronca ohrozia súkromné VŠ a znevýhodnia externých študentov.

"Okrem dennej formy štúdia všetky ostatné formy štúdia môžu byť spoplatnené. Z toho vyplýva, že aj externá forma štúdia môže byť spoplatnená," predstavil Mikolaj jednu zo zmien, ktoré ministerstvo pod jeho vedením pripravilo približne pol roka od nástupu vládneho kabinetu Roberta Fica.

Oficiálnym spoplatnením štúdia chce minister zabrániť niekoľkoročnej praxi, keď školy vyberali peniaze prostredníctvom sprostredkovateľských organizácií, hoci štúdium by malo byť podľa zákona bezplatné. Ak začne škola od študentov vyberať školné, nebude už na externistov dostávať štátnu dotáciu. V súčasnosti je to asi 30 percent z priemerných ročných nákladov na jedného študenta, ktoré sú na úrovni asi 90.000 korún.

Školy zároveň nebudú môcť mať viac ako 50 percent diaľkových študentov, čo by podľa Mikolaja malo prispieť k zvýšeniu kvality externého štúdia.

"Kvalita externého štúdia je veľmi zlá," poznamenal minister. V súčasnosti je prevaha externistov nielen na takmer všetkých desiatich súkromných, troch štátnych, ale aj niektorých verejných VŠ. Ide o ružomberskú Katolícku univerzitu a komárňanskú Univerzitu J.Selyeho a donedávna k nim patrila aj jedna z najväčších slovenských vysokých škôl banskobystrická Univerzita Mateja Bela. Celkovo študuje diaľkovo v tomto akademickom roku približne 76.000 z asi 200.000 slovenských vysokoškolákov.

Posilnením právomocí vlády pri zriaďovaní verejných vysokých škôl by sa podľa Mikolaja mali vyrovnať podmienky pre verejné VŠ, pretože tie na rozdiel od súkromných museli na vznik získať súhlas parlamentu.

Navrhnuté zmeny v predchádzajúcich dňoch kritizoval exminister školstva Fronc. Ten sa v predchádzajúcom volebnom období snažil zabrániť nelegálnemu vyberaniu hotovosti od externistov spoplatnením oboch foriem štúdia. Poslanci to však opakovane odmietli.

Návrh na spoplatnenie vysokoškolského štúdia už predstavilo aj české ministerstvo školstva. Študenti by mohli platiť 20.000 až 40.000 českých korún ročne, bez ohľadu na to, či ide o interných alebo externých študentov. Na všetkých českých verejných vysokých škôl totiž podľa Ústavu pre informácie vo vzdelaní počet diaľkových študentov neprevyšuje denných. Česká ministerka školstva Dana Kuchtová však napriek pripravenej koncepcii opakovane povedala, že vyberanie školného nebude v najbližších rokoch presadzovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu