Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súdy v piatich prípadoch porušili právo na osobnú slobodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Ústavný súd Slovenskej republiky v prvom polroku 2014 vyslovil v piatich nálezoch porušenie práva na osobnú slobodu zo strany všeobecných súdov. Dnes o tom informovala hovorkyňa súdu Anna Pančurová.

Tri nálezy ústavného súdu v sledovanom období sa vzťahujú k trom sťažnostiam od sťažovateľa Volodymira Y., o ktorom slovenské médiá dlhodobo hovorili ako o údajnom bossovi ukrajinskej mafie na Slovensku. Muža vzali do väzby, pretože bol dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu vraždy formou účastníctva ako organizátor.

Vo svojich sťažnostiach namietal rozhodnutia všeobecných súdov, ktorými boli zamietnuté jeho žiadosti o prepustenie z väzby. Krajský súd v Trnave vo svojich rozhodnutiach neuviedol nové skutočnosti dostatočne odôvodňujúce ďalšie predlžovanie väzby tohto sťažovateľa, ktorý strávil viac ako 10 rokov väzby vo viacerých súbežne či následne vedených konaniach. Po prepustení z väzby bol následne vyhostený na Ukrajinu.

Hlavné pojednávanie s Volodymirom Y. a spol. v kauze piatich vrážd bolo naplánované na február tohto roka. Krajský súd v Bratislave, čo sa týka obžalovaných Vasyla P., Eduarda V. a Mykolu Sh., eviduje ich písomný súhlas s konaním v neprítomnosti. Od obžalovaného Volodymyra Y. bol súdu doručený list, v ktorom síce oznámil, že sa chce na pojednávaní zúčastniť, ale zatiaľ nemá cestovný pas.

„Ústavný súd v prípade namietaného porušenia práva na osobnú slobodu môže a musí uplatniť určitú revíznu právomoc, avšak bez toho, aby sám hodnotil skutočnosti, ktoré viedli všeobecný súd k tomu, že uprednostnil určité rozhodnutie pred iným. Jeho úlohou ako nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti je preskúmať zlučiteľnosť opatrenia, ktorým je jednotlivec pozbavený slobody, s ústavou alebo príslušnou medzinárodnou zmluvou o ľudských právach a slobodách. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) považuje závažnosť obvinenia a s tým súvisiacu hrozbu vysokého trestu za relevantný faktor pri posudzovaní nebezpečenstva úteku, alebo pokračovania v trestnej činnosti. Súčasne však zdôrazňuje, že závažnosť obvinenia sama osebe nemôže ospravedlňovať dlhú dobu väzby,“ podčiarkla predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková.

Ako dodala Pančurová, Volodymir Y. sa domáhal aj primeraného finančného zadosťučinenia, to mu však ústavný súd nepriznal. Právo na osobnú slobodu sťažovateľov porušili aj Krajský súd Košice a Krajský súd v Trenčíne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu