Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V júli bolo Slovensko len dva dni bez búrky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tohtoročný júl sa zapísal na Slovensku ako búrkový. Búrky samozrejme k letu patria a v našich zemepisných šírkach nie sú ničím výnimočným. Zaujímavosťou je, že na celom území Slovenska sme v júli zaznamenali až 29 dní s búrkou.

Len dva dni bolo Slovensko bez búrkovej činnosti, a to 4. 7. a 12. 7. V ostatných júlových dňoch boli búrky na Slovensku zaznamenané aspoň na jednej meteorologickej stanici. Najviac búrkových dní sa vyskytlo na meteorologických staniciach Sliač (18), Bratislava-letisko, Liesek (16), Dolný Hričov, Poprad (15). 

Viac ako 10 dní s búrkovou činnosťou zaznamenali aj stanice Kuchyňa-Nový Dvor, Štrbské Pleso, Gánovce, Prievidza, Čadca, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Oravská Lesná, Chopok, Turčianske Teplice, Kráľová pri Senci. Najmenej búrkových dní bolo na staniciach na východnom Slovensku - Somotor a Čaklov (3), Medzilaborce a Spišské Vlachy (4).

V minuloročnom júli bolo na Slovensku zaznamenaných 19 dní s búrkou, ktorá sa vyskytla aspoň na jednej meteorologickej stanici. Čiže, počas viac ako tretiny mesiaca bolo naše územie bez výskytu búrkovej činnosti.

Premenlivejší charakter júla 2014 bol výsledkom kombinácie veľmi teplého a vlhkého počasia, vďaka ktorému v priebehu dňa dochádzalo k rozvoju kopovitej oblačnosti a búrok, ktoré boli spojené s lokálnymi, krátkymi, ale o to intenzívnejšími búrkovými lejakmi. Práve vplyvom búrkových lejakov a prehánok bolo priestorové rozloženie zrážok na území Slovenska nerovnomerné. 

Najmä niektoré severné a stredné oblasti zasiahnuté výdatnými a intenzívnymi dažďami zaznamenali nadnormálne mesačné úhrny zrážok. Najvyššie mesačné úhrny v júli boli zaznamenané v oblasti Tatier, Liptova, Malej Fatry, Oravy, ale aj Pohronia, čiastočne Ponitria. Ich hodnoty sa pohybovali väčšinou v intervale od 140 do 300 mm. Značný podiel na celkovom mesačnom úhrne zrážok tvorili spomínané búrkové lejaky na úkor trvalých veľkopriestorových dažďov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu