Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lexov otec prehovoril o spore so synom: Ivana som od SIS-ky odhováral!

Vladimír Lexa pomaly prepúšťa svoj biznis synom Zobraziť galériu (5)
Vladimír Lexa pomaly prepúšťa svoj biznis synom (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Vladimír Lexa starší prehovoril. Hlava klanu Lexovcov a otec bývalého riaditeľa SIS Ivana priznal, že medzi ním a synom vznikol veľký rozpor. Bývalý dvojnásobný podpredseda vlády porozprával aj to, čo si myslí o kupónovej privatizácii a amnestiách.

Začínal v chemickom výskume, mal dobré postavenie v komunistických kádroch, neskôr prešiel na post podpredsedu socialistickej vlády. S jeho menom sa spájala finančná skupina Penta, on to však odmieta. Dnes Vladimír Lexa stále aktívne podniká a darí sa mu. Patrí medzi najbohatších Slovákov.

Lexov otec prehovoril o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Sivá eminencia slovenského biznisu povedala v rozhovore pre Hospodárske noviny, že syna v SIS-ke videl veľmi nerád. Považoval to za čierne remeslo. "Nechcel som, aby išiel na tú SIS-ku, nepáčilo sa mi to. Lebo tie čierne remeslá sú čierne remeslá a tam sú podpásovky ohromné, mne sa to nepáči," povedal Lexa. Synovmu rozhodnutiu však nevedel zabrániť.

V roku 1989 bol Lexa (prvý zľava) podpredsedom vlády
Zobraziť galériu (5)
V roku 1989 bol Lexa (prvý zľava) podpredsedom vlády  (Zdroj: TASR)

Na Slovensku kontroverzná téma privatizácie 90-tych rokov dodnes vyvoláva veľké emócie. Tá kupónová nezanechala na Slovensku žiadny veľký koncern. Lexa starší bol proti nej. "Hlasoval som ako jediný proti kupónovej privatizácii," dodal s tým, že nesúhlasil ani s amnestiami.

Jeho obchodné aktivity majú široké spektrum. Plány si začal plniť veľmi netradične. „Pôvodne som začínal obchodovať s ponožkami,“ priznal svoje začiatky Lexa senior. Neskôr to bol hotelový biznis alebo rôzne finančné operácie. Dnes ich rodina vlastní niekoľko hotelov či jazdecký areál v Pezinku.

Pod vedením Ivana Lexu SIS-ka podnikla niekoľko kontroverzných činností
Zobraziť galériu (5)
Pod vedením Ivana Lexu SIS-ka podnikla niekoľko kontroverzných činností

Momentálne sa venuje mnohým podnikateľským aktivitám, ale súčasne svoj biznis prenecháva synom Vladimírovi a Ivanovi. Pol roka trávi 77-ročná známa tvár v Dominikánskej republike a chystá sa vydať memoáre, ktoré by mali poodkryť dianie z 80-tych a 90-tych rokov. Asi sa máme na čo tešiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu