Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kvalita vody na prírodných kúpaliskách: Aké sú vaše možnosti a kde platí zákaz?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Na väčšine prírodných kúpalísk, ktoré sú v prevádzke, je voda vhodná na kúpanie. Na svojej internetovej stránke o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ). Zákaz kúpania pre nevyhovujúcu vodu stále platí na prírodných kúpaliskách Jazero Košice, rekreačná oblasť Gazarka a Vodná nádrž Lipovina.

Na Slovensku je 16 otvorených prírodných kúpalísk s vyhovujúcou vodou. Konkrétne sú to Zlaté Piesky, Kuchajda a Slnečné Jazerá - Senec v Bratislavskom kraji, Veľká Domaša - Tíšava a Veľká Domaša - Valkov v Prešovskom kraji a rekreačná oblasť Kunovská priehrada v Trnavskom kraji. V Banskobystrickom kraji vyhovujú prírodné kúpaliská Vodná nádrž Teplý vrch - pláž Ormet, Vodná nádrž Teplý vrch - pláž Drieňok, Ružiná - pri obci Divín, Zelená voda - Kurinec a Prírodné kúpalisko Tornaľa. V Košickom kraji má verejnosť k dispozícii prírodné kúpaliská Vinianske Jazero, Zemplínska šírava - Kamenec, Zemplínska šírava - Paľkov a Zemplínska šírava – Hôrka. V Žilinskom kraji má vyhovujúcu vodu Plážové kúpalisko Liptovská Mara - Liptovský Trnovec 

Výsledky analýz potvrdili vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie aj na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. Verejnosť teda môže navštíviť aj Vajnorské jazero, Veľký Draždiak, Ivanku pri Dunaji, Počúvadlianske jazero, Veľké Kolpašské jazero, Vindšachtské jazero, Ružín, Pod Bukovcom, Lipovinu - Bátovce, Veľkú Domašu - Dobrá, Veľkú Domašu - Holčíkovce, Veľkú Domašu - Poľany, Veľkú Domašu - Nová Keľča a Veľkú Domašu - polostrov Krym. 

V prevádzke je momentálne aj 169 umelých kúpalísk. Na letnom kúpalisku Lipany - Sabinov museli pre nevyhovujúcu kvalitu vody vypustiť bazén. Nevyhovujúcu vodu zaznamenali aj v neplaveckých bazénoch na kúpaliskách Brezová pod Bradlom a SAMŠPORT Myjava. Prevádzkovatelia preto vykonali nápravné opatrenia. Na iných umelých kúpaliskách hygienici nedostatky nezaznamenali. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu