Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pre populačnú explóziu musia v obci Drahňov rozšíriť základnú školu

V Drahňove musia chodiť deti do školy na dve zmeny.
V Drahňove musia chodiť deti do školy na dve zmeny.

DRAHŇOV- Drahňovskej základnej škole (okr. Michalovce) môžu ostatné závidieť. Zatiaľ čo iné bojujú o každého prváčika, v Drahňove musia školu rozšíriť o päť tried. Obec to bude stáť 3 milióny korún. V dedine, ktorá má 1 240 obyvateľov, sa každý rok narodí 25 až 30 detí.

"Pred piatimi rokmi škola kapacitne stačila. Dnes je nám pritesná," konštatuje riaditeľka ZŠ 1. - 4. ročníka v Drahňove Lýdia Péterová. Zatiaľ čo pred piatimi rokmi tu chodilo do školy 80 detí, tohto roku je to už 113 a na budúci rok to bude minimálne 135. "Veľa žiakov dajú rodičia zapísať až v septembri, takže ich celkový počet môže byť ešte vyšší," upresňuje riaditeľka. Teraz majú do dvoch tried prvého ročníka prihlásených 33 detí.

Už niekoľko rokov tu deti chodia do školy na dve zmeny. Ráno chodia na ôsmu, popoludní začínajú s vyučovaním o jednej. Po týždni si zmeny menia. Je to spôsobené aj tým, že sa tu vyučuje vo dvoch jazykoch - slovenskom a maďarskom. Navyše tu majú aj nultý ročník pre deti, ktoré rodičia nedali do materskej školy. "Tu sa naučia základy, ako držať ceruzku, ako kresliť a podobne. Až potom môžu pokračovať do prvého ročníka," hovorí riaditeľka.

Škola sídli v časti miestneho kaštieľa spolu s obecným úradom. Ak ju chce obec rozšíriť do ďalších priestorov, potrebuje na to 3 milióny korún. "Nové triedy budú v priestoroch obecného úradu. Ten by sme premiestnili do havarijného krídla kaštieľa. Tieto zmeny chceme stihnúť do septembra," dodal starosta Drahňova Tibor Jasovský.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu