Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

SMK trvá na podpore záujmov kosovských Albáncov

Predseda SMK Béla Bugár
Predseda SMK Béla Bugár

BRATISLAVA - Dôvodom prečo SMK ako jediná politická strana na slovenskej politickej scéne podporuje záujmy kosovských Albáncov, podľa predsedu SMK Bélu Bugára je, že ani jedna strana kosovsko-srbského problému nechce cúvnuť. Buď jedna alebo druhá strana musí pochopiť, že riešením nie je momentálna situácia povedal v diskusnej relácii Na telo TV Markíza predseda SMK B. Bugár.

SMK si za svojou pozíciou stojí. Pripomenul, že na utorkovom zasadnutí výboru NR SR pre európske záležitosti podporili všetci ústretové stanovisko vlády k návrhom splnomocnenca OSN pre Kosovo Marttiho Ahtissariho. SMK chce s opozíciou hovoriť o prípadnom odvolávaní ministra zahraničných vecí Jána Kubiša v parlamente. Bugár to zatiaľ nepovažuje za vhodné, je to vec premiéra. Odmietol názory, podľa ktorých by samostatnosť Kosova mohla byť pre maďarskú menšinu na Slovensku krokom k autonómii. Ak by cieľom SMK bolo odtrhnutie územia obývaného maďarskou menšinou od Slovenska, tak by sa to snažilo urobiť, keď na to bola najlepšia príležitosť - keď vznikala Slovenská republika, dodal.

Bugár v diskusii potvrdil, že ani po 16 rokoch sa nechystá odísť z čela SMK a na marcovom sneme bude opäť kandidovať na predsedu strany. V strane, dokonca aj v Predsedníctve SMK vidí ľudí, ktorí by ho mohli nahradiť. "Ja už takého človeka vidím, musí však ešte presvedčiť ostatných," konštatoval a doplnil, že kandidátov na svojho nástupcu má viac. Kuloárne informácie o tom, že jeho protikandidátom na šéfa bude podpredseda SMK Pál Csáky nepotvrdil ani nevyvrátil. "Je snáď zatiaľ jediný, ktorý by si to mohol skúsiť," povedal Bugár, ktorý mu bude držať palce. Ak by však nebol opätovne zvolený do čela strany, chcel by v SMK ďalej pôsobiť. To že SMK je v opozícii jej dáva časť na budovanie štruktúr a očistenie od tých, ktorí sa na ňu "prilepili" len preto, že bola pri moci, tvrdí Bugár, ktorý privíta každého, kto chce vylepšiť program SMK.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu