Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Povodeň po silnej búrke poškodila cestu do Vrátnej doliny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TERCHOVÁ - Odkedy žijem v Terchovej sme takýto výstražný prst od Pánbožka ešte nemali, zhodnotil situáciu po dnešnej silnej búrke a povodni, ktorá poškodila aj cestu do Vrátnej doliny, horský záchranár Jozef Mičo.

Škody podľa neho zatiaľ nevedia presne odhadnúť. „Prišla veľká búrka. Ťažko povedať, čo všetko sa stalo. Kamaráti z horskej služby transportujú cez lanovku, 60 ľudí máme uviaznutých v chate pod výťahom. Sú tam premočené deti, ktorým zobralo úplne všetko, je tam zhrnutý kopec áut, ktoré nám stiahla nejaká bahenná lavína,“ povedal Mičo.

Odtrhla sa aj časť kopcov Hromové a Steny. „Tie kopce sa zosunuli, takže aké škody, či nedajbože aj nejaká ujma na zdraví, to zatiaľ nevieme povedať. Zatiaľ len všetci pracujeme a snažíme sa pomôcť maximálne, čo sa dá. Teraz ideme transportovať ľudí, ktorí majú nejaké ubytovanie do Terchovej,“ dodal Mičo.

Vplyvom silnej búrky a výdatných zrážok došlo dnes podľa vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomíra Hollého v Žilinskom kraji k rozsiahlym záplavám na území mesta Žilina a obcí Terchová, Belá, Lutiše, Divinka, Svederník, Rudina, Rudinka, Rudinská a Ľubochňa.

„Od 16. do 18. hodiny postupne vyhlasovali povodňou dotknuté obce na území Žilinského kraja III. stupeň povodňovej aktivity.  Z doteraz prijatých informácii od starostov obcí nedošlo k poškodeniu zdravia a stratách na životoch. škody na majetku obcí, právnických a fyzických osôb a podnikateľov, ako i škody obyvateľov obcí a na životnom prostredí budú vyčíslené po ukončení záchranných prác,“ dodal Hollý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu