Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislava ukazuje na nelegálne bilbordy, prelepila ich nálepkami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na desiatky bilbordov v Bratislave cez víkend pribudli nelichotivé nálepky. Upozorňujú, že bilbord je nelegálnym reklamným zariadením. Vylepilo ich samotné mesto, chce vraj takto zintenzívniť boj proti vizuálnemu smogu.

Ak majitelia bilbordov reklamné pútače do polovice augusta neodstránia, mesto ich začne odstraňovať na náklady majiteľov, povedal hovorca Bratislavy Stanislav Ščepán. Mnohé nálepky však už medzitým niekto strhol.

Na červené nálepky s logom hlavného mesta upozornilo občianske združenie Mesto bez reklamy na svojej sociálnej sieti. Ščepán tvrdí, že nálepkami označilo bilbordy v stredových pasoch cestných komunikácií. "Ide o reklamné zariadenia, ktoré sú na mestských pozemkoch a nemajú s mestom nájomné zmluvy," podotkol.

Mesto si tak podľa hovorcu plní svoju oznamovaciu povinnosť. "Je na zvážení veľkých firiem, ktoré zadávajú reklamu, či chcú, aby ich spájali s nelegálnymi čiernymi bilbordami," dodal Ščepán.

Bratislava sa už v minulosti dohodla s niektorými reklamnými spoločnosťami, že z pásov medzi dvojprúdovými cestami sa bilbordy odstránia, lebo tam podľa mesta byť nemajú. "Niektoré agentúry na základe rokovaní svoje nelegálne nosiče reklamy odstránili, niektoré požiadavky mesta dodnes ignorujú a dokonca tvrdia, že mesto ani čiernu stavbu nemôže odstrániť," podotkol hovorca.

Sedem reklamných spoločností, ktoré majú v Bratislave umiestnené svoje bilbordy, malo dostať od magistrátu nové zmluvy na prenájom mestských pozemkov. V minulosti im mesto bilbordy povolilo, ale nájomné zmluvy sa potom nepredĺžili. Tie, ktoré stáli na úrovni križovatiek či v stredných deliacich pásoch ciest, mesto pritom zo zoznamu vylúčilo. Bratislavskí poslanci však prvý raz nájom pre celkovo 405 plôch pod reklamnými nosičmi neschválili, druhýkrát materiál primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) stiahol.

V Bratislave je dnes podľa mesta asi 1500 bilbordov, z čoho tretina stojí na mestských pozemkoch. Ďalších 450 sú čierne stavby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu