Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ochranári sterilizujú túlavých psov

Kríženec jazvečíka Guliver (6) pred zákrokom, po ktorom už nebude mať so samičkou šteniatka. Zobraziť galériu (2)
Kríženec jazvečíka Guliver (6) pred zákrokom, po ktorom už nebude mať so samičkou šteniatka.

POLIANKY - Sloboda zvierat a medzinárodná organizácia Štyri labky chcú spolu zabrániť nárastu túlavých psov. Jazdia po Slovensku a robia kastráciu psov a sterilizáciu sučiek. Pohlavné orgány odstránia približne dvesto zvieratám. Teraz sú v útulku na Poliankach.

„Hlavným zámerom kastrácie je znížiť počet túlavých psov. Na Slovensku ich je asi pol milióna,“ povedala Edka Gardonová zo Slobody zvierat. Po zákroku budú psíkovia čakať na nových majiteľov. Pracovníci organizácií navštívili aj niektoré osady, kde je zvýšený počet štekajúcich havkáčov. Kastrácia prebieha v prísnych hygienických podmienkach. Pred zákrokom zvieratko uspia. Pri samcoch trvá operácia asi desať minút, pri samičkách pol hodiny. „Každý psík dostane po zákroku tetovanie na uško, ktoré informuje o sterilizácii,“ uzavrela rumunská veterinárka Baudula Carner.

Štyri labky

Je to medzinárodné združenie ochranárov zvierat sídliace vo Viedni. Okrem Rak úšanov patria k ich členom aj Rumuni, Bulhari a Macedónci. K ich najväčšej akcii patrila sterilizácia túlavých psov po ničivom tsunami na Srí Lanke v roku 2004.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu