Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mladých Myjavčanov už nestrážia rodičovské hliadky

Nočné havrany
Nočné havrany

MYJAVA - Z ulíc Myjavy sa nedávno po viac než dvoch rokoch vytratili rodičovské hliadky Nočné havrany.

Podľa nórskeho vzoru ako prvé na Slovensku dozerali na poriadok a bezpečnosť v meste počas diskoték či koncertov pre mladých ľudí. Do hliadok, ktoré spolupracovali s mestskou políciou, sa hlásilo čoraz menej dobrovoľníkov. Radnica ich preto musela zrušiť. ČTK to povedala Jana Gáliková z myjavského mestského úradu. Na Slovensku ostali rodičovské hliadky ešte v Starej Turej.

"Ľudí asi odradilo, že na hliadky bolo treba chodiť večer a mnohí nemali čas alebo stratili chuť. Naviac išlo o dobrovoľnícku prácu, na ktorej sa nedalo zbohatnúť," dodala Gáliková.

Mestský úrad vraj nemá pracovníkov, ktorí by v hliadkach mohli nahradiť dobrovoľníkov. Pokiaľ sa však nájdu v budúcnosti medzi rodičmi záujemcovia, radnica vraj Nočné havrany obnoví.

Podľa zástupcov mestskej polície v Starej Turej ostalo ich mesto asi jediným na Slovensku, kde rodičovské hliadky ešte fungujú. O projekt sa vraj pred časom zaujímali aj niekoľkí zástupcovia radníc zo stredného Slovenska, do praxe ho však nakoniec nezaviedli.

"U nás sa do Nočných havranov zapája asi 50 dobrovoľníkov. Máme s nimi dobré skúsenosti. Informujú nás o konfliktoch, na ktoré narazia pri svojich pochôdzkach," dodal jeden z mestských policajtov v Starej Turej.

Nočné havrany vyrážajú do ulíc v piatok večer alebo cez víkendy, keď sa mládež zabáva na diskotékach či koncertoch. Skupinka troch až piatich rodičov monitoruje bezpečnostnú situáciu v meste. Vyzýva hlavne mladých ľudí k zachovaniu nočného pokoja alebo poskytne prvú pomoc. Nočné havrany tiež odprevadia domov osamelé dievčatá a v prípade bitky zavolajú políciu či sanitku pre ľudí, ktorí to prehnali s alkoholom.

Na Slovensko sa dostal projekt z Nórska. V tejto severskej krajine vraj vďaka rodičovským hliadkam klesla kriminalita v mestách až o polovicu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu