Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Záchranári radia: Dávajte si pozor, počas leta sa utopilo už osem ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Počas letnej kúpacej sezóny sa na Slovensku utopilo už osem ľudí. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel. Ďalších 15 topiacich sa zachránili.

Podľa záchranárov sú dôležité a rozhodujúce najmä prvé minúty do príchodu záchrannej zdravotnej služby a kvalitná laická prvá pomoc. Šťastie mal napríklad 54-ročný muž z Humenného, ktorého jeho známi vytiahli z vody a začali oživovať podľa inštrukcií operátora linky 155. Po príchode na miesto oživovanie prebrali záchranári a muža nakoniec previezli do nemocnice.

Podľa Chmela mužovi zachránila život pohotovosť ľudí a najmä to, že sa nebáli poskytnúť prvú pomoc, čo dnes nie je také samozrejmé, i keď by to mali ovládať všetci. Záchranári pripomínajú, že podľa trestného zákona je každý človek povinný poskytnúť potrebnú pomoc osobe, ktorá je v nebezpečenstve smrti alebo javí príznaky ujmy na zdraví, ak tak môže konať bez nebezpečenstva pre seba alebo iného. Nestačí len zavolať na linku 155. Najdôležitejšie je spolupracovať do príchodu sanitky so zdravotníckym operátorom. 

Záchranári odporúčajú nepreceňovať svoje sily, pretože sa utopia aj dobrí plavci, nepiť pred kúpaním alkohol a neskákať do vody, v ktorej nevidíme na dno. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu