Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Živnostníci môžu podnikanie pozastaviť, minimálne však na pol roka

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Živnostníci, ktorým sa v podnikaní nedarí, môžu živnosť na určité obdobie pozastaviť. Na oznámenie o pozastavení živnosti, ktoré sa doručuje na živnostenský úrad, slúži formulár.

"Živnostník v oznámení nemusí uvádzať žiadne dôvody, je to jeho slobodné rozhodnutie. Živnosť možno prerušiť minimálne na 6 mesiacov a najviac na 3 roky. Za prerušenie sa však živnostenskému úradu platí poplatok 4 eurá a ak podanie živnostník urobí elektronicky, tak je to o polovicu menej, 2 eurá,"  informoval riaditeľ Odboru živnostenského podnikania Ministerstva vnútra (MV) SR Ján Dutko.

"Živnosť sa pozastaví dňom, ktorý živnostník v oznámení uvedie a ak dátum neuvedie, tak dňom nasledujúcim po doručení oznámenia," doplnil.

Túto skutočnosť však každý, kto popri prerušenej živnosti nevykonáva súčasne aj ďalšiu samostatnú zárobkovú činnosť (SZČO), je povinný oznámiť ďalej aj Sociálnej poisťovni (SP), a to do 30 dní. "Pozastavenie prevádzkovania živnosti má za následok prerušenie povinného poistenia SZČO. Živnostník v období, na ktoré živnosť prerušil, poistné ako SZČO neplatí za predpokladu, že ešte nevykonáva aj inú samostatnú zárobkovú činnosť," upozornil hovorca SP Peter Višváder.

Rovnopis oznámenia o pozastavení s dátumom doručenia tohto oznámenia živnostenskému úradu je povinný doručiť do príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne, ktorej to oznamuje na tlačive Registračný list FO - prerušenie. Tlačivo sa nachádza v pobočkách aj na webovej stránke www.socpoist.sk, v časti Formuláre.

"Pokiaľ sa informácia o pozastavení oprávnenia v neverejnej časti živnostenského registra už nachádza, SP ju preverí. Živnostník je však povinný oznámiť vznik a skončenie prerušenia nemocenského poistenia a dôchodkového poistenia, ak prevádzkovanie živnosti pozastavil, a to do 30 dní od vzniku a do 30 dní od obnovenia živnosti, teda skončenia prerušenia povinného poistenia," doplnil hovorca SP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu