Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vtákov zabíja elektrický prúd

V okolí Košíc je veľké množstvo elektrických stĺpov, ktoré sú pre vtáky mimoriadne nebezpečné. Zobraziť galériu (2)
V okolí Košíc je veľké množstvo elektrických stĺpov, ktoré sú pre vtáky mimoriadne nebezpečné.

KOŠICE - Stĺpy smrti! Elektrické stožiare uprostred polí sú pre operence životunebezpečné. Naposledy sa ich smutnou obeťou stal ohrozený a vzácny orol kráľovský. Ornitológ ho našiel na zemi bez známok života pri Haniske neďaleko Košíc. Každoročne takto podľa ochranárov zahynie 50- až 100-tisíc vtákov.

„Podľa ornitologického krúžku sme zistili, že uhynutý orol pochádza z hniezdiska spod Zemplínskych vrchov, kde bol okrúžkovaný spolu so svojím súrodencom v auguste minulého roka,“ uviedol Jozef Chavko z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. Orol kráľovský je v Európe zaradený medzi kriticky ohrozené druhy.

Hodnota jedného sa odhaduje na zhruba 100-tisíc korún. Na východnom Slovensku hniezdi už len približne 20 párov. „Úhyn čo i len jedného jedinca má nedozierne následky,“ dodal J. Chavko. Podľa neho po dosadnutí vtáka medzi vodiče stačí priblíženie alebo letmý dotyk krídlom či vlhkým perím s aktívnym vodičom a elektrický prúd operenca zabije, v horšom prípade zmrzačený jedinec čaká na smrť aj niekoľko dní.

V Bratislavskom kraji ochranári vyskúšali na 14- -kilometrovom úseku technické riešenie, ktoré zabraňuje zraneniam vtáctva. Ochranári preto veria, že im vyjdú v ústrety aj energetici na východe Slovenska a vyriešia tento problém podobným spôsobom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu