Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Zdravotníctvo čakajú radikálne zmeny, tvrdí Valentovič

Ivan Valentovič
Ivan Valentovič

BRATISLAVA - Zdravotníctvo čakajú radikálne zmeny.

Systémové zásahy podľa ministra umožnia zvýšiť platy zdravotníckeho personálu a viac peňazí by po nich malo zostať aj na primárnu zdravotnú starostlivosť. Zmeny postihnú zdravotné poisťovne, ktoré chce minister prinútiť, aby zo zdravotníctva neodčerpávali peniaze vo forme zisku. Ďalšie opatrenie sa bude týkať reštrukturalizácie lôžkovej starostlivosti v nemocniciach, kde ministerstvo eviduje až 6,5 tisíca neefektívne využívaných lôžok. Rezort chce ušetriť aj na liekoch, ktorých ceny by mali klesnúť o 5 až 7 percent. Valentovič spresnil, že ide o tú časť ceny liečiv, ktorú výrobcovia napriek výraznému posilneniu koruny nezohľadnili v nižšej cene. "Generálna dohoda v podstate už bola uzatvorená, čaká sa už len na technickú realizáciu," povedal minister o rokovaniach s výrobcami a distributérmi liečiv. Finančný prínos navrhovaných opatrení odhadol Valentovič na tri miliardy korún.

Ohlásené zmeny vo fungovaní zdravotných poisťovní považuje predseda KDH Pavol Hrušovský za vážny ústavný zásah do súkromného podnikania. Navyše podľa neho diskriminujú občanov, ktorých obmedzujú v slobodnej voľbe. Dodal, že ak avizované zmeny koalícia legislatívne presadí, opozícia je pripravená obrátiť sa na ústavný súd.

Peniaze štátu by mali byť prednostne použité v inštitúciách, ktoré štát prevádzkuje, myslí si podpredseda parlamentu a ĽS-HZDS Viliam Veteška. Skonštatoval, že hnutie nie je proti pluralite v zdravotnom poistení, tá však podľa neho nesmie obmedziť prístup k zdravotnej starostlivosti.

Podľa podpredsedu vlády Dušana Čaploviča (Smer-SD) trh nepatrí do zdravotníctva. Osobne je proti tomu, aby zdravotné poisťovne dosahovali zisk. Nerozumie ani požiadavke lekárskych odborov na okamžité zvýšenie platov v zdravotníctve o 30 percent. Skonštatoval, že takýto sľub Smer zdravotníkom pred voľbami nedal a zvyšovanie platov bude vláda realizovať postupne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu