Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bútora: DPB by sa mal zastať vodiča, ktorý v sebaobrane vytiahol plynovú zbraň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dopravný podnik Bratislava by sa mal zastať vodiča, ktorý pri incidente s agresívnymi cestujúcimi vytiahol plynovú zbraň. Tvrdí to člen predstavenstva Dopravného podniku Bratislava Ivan Bútora, podľa ktorého by vodiča mal podnik oceniť za zvládnutie krízovej situácie.

Bútora tak reaguje na to, že bratislavský dopravný podnik kritizuje vodiča za závažné porušenie prevádzkových predpisov, keďže pri sebe mal zbraň a nenahlásil incident s agresívnymi cestujúcimi okamžite počas jeho vzniku.

Člen predstavenstva sa dištancuje od oficiálneho stanoviska dopravného podniku a vyjadruje vodičovi autobusu pochvalu a uznanie za to, že svojím konaním vo vypätej situácii v konečnom dôsledku predišiel násiliu a bezpečne doviezol cestujúcich do cieľa.

"Nedodržanie litery interného predpisu dopravného podniku a teda povinnosť v prípade ohrozenia bezpečnosti ihneď kontaktovať dopravný dispečing je v kontexte celkového priebehu incidentu, hroziaceho poškodenia zdravia a prípadne aj ujmy na živote nepodstatný fakt," tvrdí Bútora s tým, že aj keby vodič ihneď kontaktoval dispečing núdzovým volaním, do príchodu dispečerov a polície na miesto incidentu už mohlo dôjsť k zraneniam. Vytiahnutím zbrane vodič podľa Bútoru v najlepšom úmysle ochránil cestujúcich, svoje zdravie aj majetok dopravného podniku.

"Až po dôkladnom vyšetrení a zvážení kontextu situácie možno interne vyhodnotiť, do akej miery bolo pre vodiča vôbec možné v danej situácii kontaktovať dispečing. Tiež možno konštatovať, že zákaz držania zbrane počas výkonu služby v súčasnosti upravuje len interná smernica, o ktorej zamestnanci nie sú dostatočne informovaní. Mnohí ani nevedia, že takáto smernica existuje," povedal Bútora s tým, že dopravný podnik v prvom rade musí hľadať riešenia na zvýšenie bezpečnosti a možnosti bezprostrednej ochrany vodičov vo svojom pracovnom prostredí, a to aj s prípadným použitím pomocných prostriedkov.

Incident sa stal 31. mája na križovatke ulíc Slovnaftská a ulica Svornosti. Vodič mal vo vozidle šesť cestujúcich pod vplyvom alkoholu, ktorí sa správali agresívne a ohrozovali ostatných cestujúcich. Po tom, ako agresívni cestujúci vodiča ohrozovali nožom, vodič pod stresom a v obave o svoje zdravie a bezpečnosť cestujúcich vytiahol plynovú zbraň.

Zo zbrane nevystrelil, použil ju len na zastrašenie agresívnych cestujúcich. Výtržníci následne vystúpili a vodičovi sa podarilo miesto bezpečne opustiť a pokračoval ďalej v jazde. Počas udalosti sa nikto nezranil. Dopravný podnik Bratislava následne vodiča odvolal zo služby. Ako povedala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová, po tomto incidente vedenie podniku prijalo súbor prísnejších opatrení.

"Robia sa každodenné kontroly vodičov a priestorov kabín. Vodič bol okamžite po incidente odvolaný zo služby a ešte v ten deň vedenie dopravného podniku rozhodlo, že bude mimo službu až do prešetrenia a ukončenia celej udalosti,“ informovala Volfová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu