Pondelok10. jún 2024, meniny má Margaréta, Gréta, zajtra Jesika

Desiatky ľudí dnes protestovali proti prejavom fašizmu

"Slobodu prejavu fašisti nám nedajú," skandovali účastníci dnešného zhromaždenia.

BRATISLAVA - Približne tridsiatka mladých ľudí dnes na bratislavskom Námestí SNP protestovala proti prejavom rasizmu a fašizmu na Slovensku.

Reagovali tak na plánované zhromaždenie priaznivcov vojnového Slovenského štátu, ktoré však už skôr zakázala mestská časť Staré Mesto. Podľa starostu Andreja Petreka totiž hrozilo, že by účastníci mítingu mohli podnecovať k národnostnej a rasovej neznášanlivosti.

Okrem demonštrantov proti fašizmu sa námestí objavila aj približne desiatka holohlavých mužov v oblečení typickom pre hnutie skinheads. Polícia však podľa hovorkyne Dáši Kollárovej nezaznamenala žiadne incidenty, napriek tomu predviedla na policajnú stanicu niekoľko ľudí. Krátko po začiatku vyzval prítomných, aby sa rozišli, aj starosta Petrek. Na Námestí SNP nebolo totiž povolené ani jedno zhromaždenie.

"Slobodu prejavu fašisti nám nedajú," skandovali účastníci dnešného zhromaždenia. Rozvinuli taktiež transparent: "Mons Tisokol, ideme si po vás," ktorým podľa jedného z organizátorov stretnutia protestovali proti nedávnym výrokom arcibiskupa Jána Sokola. Ten koncom minulého roka zmienil údajný blahobyt počas pronacistického Slovenského štátu a vyhlásil, že si veľmi váži vojnového prezidenta Jozefa Tisa. Holohlaví muži počas demonštrácie zas zbierali podpisy na podporu katolíckej cirkvi. Jedným z cieľov organizátorov ich zakázaného mítingu totiž malo byť vyjadrenie podpory Sokolovi.

"Myslíme si, že antifašizmus je zodpovednosťou každého človeka a musíme sa proti nemu postaviť," povedal ČTK Juraj, jeden z protestujúcich. Podobne ako ďalší účastníci mal zahalenú tvár, pretože sa obáva, že by ho v budúcnosti mohli napadnúť skíni.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu