Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lipšic vyzýva Zvolenskú, aby odvolala riaditeľa UNB: Súkromné záujmy sú mu prednejšie

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Opoziční poslanci NR SR z hnutia NOVA vyzývajú ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD), aby okamžite odvolala riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Miroslava Bdžocha.

Dôvodom je, že podľa hnutia Bdžoch obhajuje záujmy súkromnej spoločnosti, ktorá vyberá parkovné pred nemocnicami v Ružinove a Petržalke. "UNB prenajala parkoviská v Ružinove a Petržalke za smiešnu sumu. Podpísalo to ešte bývalé vedenie nemocnice, ale jediné, čo dokázalo súčasné vedenie, je vypracovať právny posudok za 20.000 eur. Na základe neho tvrdia, že zmluva je nevypovedateľná," uviedla na tlačovej konferencii bratislavská mestská poslankyňa Katarína Augustinič (NOVA). Keďže parkoviská sú podľa nej na pozemkoch mesta, mestskí poslanci podali na súd návrh na predbežné opatrenie, aby vydal zákaz výberu parkovného.

"Súd to schválil a zákaz vydal. Okrem súkromnej firmy sa však odvolala aj UNB. Takto preukázala, že nemá záujem obhajovať záujem občanov a ich právo na bezplatné parkovanie, ale sleduje záujmy súkromnej spoločnosti," odkázala. Líder NOVA Daniel Lipšic je presvedčený, že Bdžochovi vôbec nejde o pacientov. "Ak ho ministerka neodvolá, budeme zvažovať ďalšie kroky. Parlament má totiž ďalšie kontrolné mechanizmy," avizoval s tým, že o návrhu na odvolanie ministerky nehovorí.

Viacero opozičných poslancov sa dnes pokúsilo presadiť novelu zákona, podľa ktorej by muselo byť parkovanie pri verejných nemocniciach bezplatné. Vládny Smer-SD však návrh nepodporil a novela neprešla. Podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej mal Lipšic takúto výzvu adresovať vtedajšiemu ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi (KDH) v čase, keď jeho nominant na čele UNB Miroslav Bucha zmluvu o prenájme parkovísk podpísal.

Vyjadrenia Daniela Lipšica označila UNB za absurdné. "Do súčasnej situácie, keď UNB čelí žalobe mesta, sa nemocnica a jej pacienti dostali koncesnou zmluvou, ktorú podpísal bývalý riaditeľ UNB Miroslav Bucha so súhlasom vtedajšieho Lipšicovho straníckeho a vládneho kolegu ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika," pripomenula nemocnica prostredníctvom svojej hovorkyne Petry Stano Maťašovskej. Ako tvrdí, súčasnému vedeniu UNB ide o ochranu záujmov nemocnice a pacientov. "Preto vyše dva roky hľadá riešenie, ako vypovedať zdedenú zmluvu bez toho, aby muselo platiť koncesionárovi finančné odškodné 1,5 milióna eur, čo by znamenalo zásadné ohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti v najväčšej nemocnici v SR," argumentuje UNB s tým, že v záujme pacientov to nemôže dopustiť.

 Stano Maťašovská pripomína, že UNB čelí žalobe mesta a najatie externých právnikov na tento spor bolo nevyhnutné v záujme využitia všetkých možností ochrániť nemocnicu pred vysokým odškodným. "Rovnako nevyhnutné bolo aj odvolanie sa voči predbežnému rozhodnutiu súdu, pretože obsahuje nesúlad so skutkovým materiálno-právnym stavom. Týmto krokom UNB chráni majetok štátu, ktorý spravuje. Tento postup nič nemení na tom, že súčasné vedenie UNB sa nikdy nestotožnilo s koncesnou zmluvou a spôsobom jej vzniku," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu