Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

TIP na sobotu, zabavte sa a vyhrajte: Urobte si selfie v kresle premiéra!

Deň otvorených dverí, Úrad Vlády SR Zobraziť galériu (8)
Deň otvorených dverí, Úrad Vlády SR (Zdroj: Úrad Vlády SR)

BRATISLAVA - Rozmýšľate, čo budete robiť tento víkend? Podľa meteorológov budú teploty ideálne na vonkajšie aktivity. Zaujímavým tipom môže byť aj deň otvorených dverí na Úrade vlády. Jeho brány sa pre verejnosť otvoria už zajtra. Okrem bohatého programu vás čaká aj nezvyčajná súťaž, pri ktorej môžete vyhrať super cenu.

Úrad vlády totiž pripravil pre návštevníkov ako lákadlo aj fotografické preteky v čoraz viac populárnych selfie s názvom ODFOŤTE SA V KRESLE PREMIÉRA A VYHRAJTE!

Navštívte počas dňa otvorených dverí rokovaciu miestnosť vlády a odfoťte sa v kresle, v ktorom sedáva premiér.Najvydarenejšie a najzaujímavejšie „selfies“ uverejníme na stránke www.vlada.gov.sk a jeden z vás vyhrá balíček v hodnote 120 eur!Vaše fotografie z premiérskeho kresla posielajte do utorka 10. júna 2014 na adresu foto@vlada.gov.sk

TIP na sobotu, zabavte
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Na návštevníkov čakajú rôzne súťaže, v ktorých môžete vyhrať aj lákavé ceny, vrátane tabletov. Aspoň  na chvíľu sa môžete stať predsedom vlády alebo ministrom a zažiť, aké to je.

Počas dňa otvorených dverí bude v areáli úradu vlády vystavená vojenská technika, pripravte sa na zásah policajtov so služobnými psami a svoje umenie predvedú priamo v akcii aj hasiči. Meteorológovia zo SHMÚ vám ukážu ako sa  predpovedá počasie. Prezrieť si môžete vozidlo rýchlej zdravotníckej pomoci, kde vám poradia, ako sa starať o svoje zdravie. Milovníci rastlín budú môcť obdivovať šikovné ruky aranžérov kvetín.

Deň otvorených dverí, Úrad
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

Dozviete sa zaujímavé informácie o Európskej únii, ktorej členom je Slovensko už desať rokov. Vo vedomostnom kvíze môžete vyhrať tablety, veľkokapacitné USB disky a iné zaujímavé ceny. Pripravená je ukážka inteligentného policajného vozidla a budete si môcť pozrieť ako sa pracuje s tzv. eID, teda novým občianskym preukazom s čipom a s dátovou schránkou, vďaka ktorým môžu občania komunikovať so štátnou správou elektronicky.

Deň otvorených dverí, Úrad
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

Na terase Zrkadlovej sály bude hrať vojenská kapela, hudba Ministerstva vnútra SR a skupina Fringia vám v záhrade predvedie ukážky historických tancov európskych šľachtických dvorov zo 17. a 18. storočia. Zoznámte sa s neobyčajnou históriou paláca, v ktorom kedysi sídlilo ministerstvo zahraničných vecí vojnového štátu alebo komunistický Zbor povereníkov. Na svoju poslednú cestu sa odtiaľto v roku 1919 vydal aj generál Milan Rastislav Štefánik.

Deň otvorených dverí Úradu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

V budove istý čas totiž sídlila vojenská nemocnica, preto keď v roku 1919 havaroval M. R. Štefánik, ktorý vtedy zastával funkciu ministra vojny ČSR, previezli jeho telo do paláca, kde bolo aj vystavené, aby mu ľudia mohli vzdať úctu. Päť dní po jeho smrti sa z nádvoria pohol sprievod a telesné pozostatky Štefánika previezli do Košarísk. Návštevníci si budú môcť pozrieť aj inak verejnosti neprístupné miesta. Napríklad si môžete prezrieť ako vyzerá rokovacia miestnosť, v ktorej každý týždeň zasadá vláda.

Deň otvorených dverí, Úrad
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

Máte možnosť využiť aj príležitosť poprechádzať sa záhradou bývalého letného arcibiskupského paláca, ktorá nie je bežne prístupná - pre verejnosť je otvorená iba raz do roka. V minulosti bola považovaná za malé Versailles, rástli v nej exotické rastliny a rôzne citrusy, pohybujúce sa sochy hrali na hudobných nástrojoch a návštevníci sa zabávali v labyrinte s krivými zrkadlami. Na spoločenských podujatiach sa tu schádzala uhorská šľachta a v záhrade mali svoje koncerty renesančné a barokové hudobné hviezdy.

Deň otvorených dverí Úradu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

V Ružovom salóniku môžete vidieť aj krb, ktorý nemá komín a bol pristavaný pri príležitosti návštevy G. W. Busha na Slovensko. Vtedajší premiér chcel, aby sa tu cítil ako v Bielom dome vo Washingtone.

V Zelenom salóniku zase viedli po páde socializmu rokovania predstavitelia odchádzajúceho režimu s vtedajšími tvárami revolúcie – Kňažko, Snopko, Fedor Gál a pod.

 

To všetko pre malých aj veľkých už zajtra v sobotu, 7. júna od 10.00 do 15.00 na Námestí slobody 1 v Bratislave.

Podrobnejší program nájdete tu: http://www.vlada.gov.sk/den-otvorenych-dveri-na-urade-vlady-sr-v-sobotu-7-juna/

TIP na sobotu, zabavte
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu