Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Škôlku v Bratislave zachvátila panika: Stovky detí ohrozuje zákerná choroba, je smrteľná!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - V jednej z bratislavských materských škôl sa objavila zákerná baktéria meningokok, ktorá spôsobuje zápal mozgových blán. V škôlke na Letnej ulici neďaleko Zváračského ústavu sa tak deti ocitli v ohrození života. Je možné, že sa táto baktéria preniesla nielen na spolužiakov nakazeného škôlkara, ktorým okamžite podali lieky, ale aj ďalej.

Správa o chorobe vystrašila rodičov najmä preto, že sa v tom čase konala oslava dňa detí a do blízkosti nakazeného dieťaťa sa dostalo viacero rovesníkov aj rodičov. Preto dostali upozornenie, aby so svojimi ratolesťami navštívili všeobecného lekára, ktorý by im mal predpísať antibiotiká.

"V rámci protiepidemických opatrení sa osobám, ktoré boli v úzkom kontakte podáva antibiotická profylaxia a počas 7 dní od kontaktu sa sleduje ich zdravotný stav a obmedzuje sa fyzická námaha," opísala postup hovorkyňa krajskej hygieny Katarína Nosálová.

"Na Slovensku zaznamenávame ročne okolo 60 prípadov, vyskytuje sa u všetkých vekových kategórií, pričom najvyššia chorobnosť býva u detí do 5 rokov a u adolescentov," potvrdila nebezpečenstvo Nosálová.

Meningok sa môže v najhoršom scenári prejaviť ako zápal mozgových blán alebo otrava krvi. Pri jeho včasnom diagnostikovaní by ale malo stačiť podanie antibiotík. Hovorkyňa Ústavu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Mgr. Lenka Skalická nám zároveň potvrdila, že zatiaľ v žiadnej ďalšej inej škôlke nebol hlásený výskyt tejto baktérie.

Pri zabezpečení protiepidemických opatrení v predškolskom zariadení (pri podaní profylaktickej antibiotickej liečby) nebol zaznamenaný (v ostatných rokoch) v Bratislavskom kraji výskyt ďalších prípadov takéhoto ochorenia,“ doplnila informácie Nosálová.

Začiatočné príznaky choroby sa prejavujú rovnako, ako bežná chrípka. Dieťa má vysokú horúčku a bolesti hlavy, prípadne vracia. V prípade, že sa však kdekoľvek na tele vyskytnú menšie modriny, je nutná okamžitá reakcia rodiča, mal by zavolať zdravotnú pomoc. Neliečená choroba má vysokú úmrtnosť hlavne u detí. Podľa štatistík až 43 percentnú. 

Meningokoka pacient nosí v sebe, prenáša sa respiračnou cestou, ide o kvapôčkovú infekciu. Obeť často zasiahne v čase, keď je organizmus oslabený. Proti tomuto ochoreniu sa dá očkovať, najvhodnejšie vo veku do piatich rokov alebo neskôr, po trinástom roku života.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu