Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bazény a kúpaliská začínajú v lete lákať: Dávajte si dobrý pozor, čo vás čaká vo vode!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Letná dovolenka je neodmysliteľne spätá s kúpaním. Slnko a bazén nesmú chýbať. Ibaže, má to jeden háčik. Stav bazénov a vodných plôch nemusí byť bezchybný. Práve naopak, nízka kvalita a rôzne baktérie môžu spôsobiť nočné mory. Či sa jedná o hotelový bazén, teplú vírivku či vodnú nádrž, je dobré preveriť si kvalitu vody. Inak vás môže čakať veľmi nepríjemné prekvapenie, na aké poukazujú aj vedci.

Epidemiologička Michele Hlavsová a profesor mikrobilológie z univerzity v Arizone Charles Gerba vám teraz trochu zmrazia úsmev na tvári. V teplej vode, v ktorej sa chceme kúpať, môžu existovať zdraviu veľmi škodlivé baktérie a mikroorganizmy. Horúca voda je pre ne doslova rajom.

Jedným z nich je Pseudomonas aeruginosa. Rýchlo sa rozmnožuje najmä v teplom prostredí. Infekcia s názvom pseudomonas folliculitis, z ktorej plynú výražky, je dosť nepríjemná. Neskôr sa z nich môžu objaviť nechutné pľuzgiere, píšu britské noviny.

Ďalšou nebezpečnou baktériou je Legionella pneumophilla, ktorá spôsobuje teplotné horúčky a zápal dýchacích ciest. To však ešte stále nie je nič oproti ostatným veciam, ktoré plávajú v bazénoch.

Človek do vody nosí so sebou aj zostatky výkalov a nachádzajú sa v záhyboch konečníka. "Priemerný plavec má v záhyboch konečníka asi desatinu gramu výkalov. Pri piatich ľuďoch vo vírivke je to už polievková lyžica výkalov," hovorí vedec Gerba. Moč či výkaly v kombinácii s čistiacimi prostriedkami či chlórom, paradoxne môžu dráždiť sliznice a oči.

Preto by bolo dobré, pred vstupom do bazénov zmyť zo seba napríklad zbytky mejkapu alebo iných chemikálií. Kvalitná hygiena pred vstupom do bazéna je tiež základ.

Kúpacia sezóna sa u nás začne už čoskoro a hygienici vykonávajú kontroly, aby sa ubezpečili o kvalite kúpalísk a vodných nádrží. Každoročne vydávajú správu o kvalite kúpalísk.

Slovenskí zdravotníci kontrolujú aj pred kúpacou sezónou stav našich areálov. "Oficiálny začiatok kúpacej sezóny na Slovensku je spravidla stanovený na 15. jún a koniec na 15. september v každom roku. Skutočný začiatok, ale aj ukončenie kúpacej sezóny, si na prevádzkovaných kúpaliskách určuje prevádzkovateľ v závislosti od počasia a pripravenosti kúpaliska na prevádzku, kvality vody, technického stavu a návštevnosti kúpaliska. Pred začiatkom kúpacej sezóny sa kontroluje kvalita vody, stav vybavenosti areálov, príprava na zabezpečenie zdravotne bezpečnej prevádzky a tiež možné zdroje znečistenia v okolí vodných plôch a na prítokoch, ktoré do nich ústia," povedala nám hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

"Počas kúpacej sezóny pripravuje ÚVZ SR týždenné aktualizácie o stave kúpalísk pre verejnosť, a informácie poskytuje aj médiám. Regionálne úrady verejného zdravotníctva teda počas kúpacej sezóny vykonávajú štátny zdravotný dozor, ktorý je plánovaný v zmysle pracovného harmonogramu, ale samozrejme vykonávajú kontrolu aj na základe podnetov od verejnosti. Vždy po ukončení letnej kúpacej sezóny je spracovaná sumárna správa za celú SR," povedala Skalická.

Klasifikáciu kvality robili hygienici aj minulý rok. Výsledky boli vo väčšine prípadov výborné.

Takto hodnotili slovenskí hygienici kvalitu vybraných kúpalísk v letnej sezóne 2013

Bazény a kúpaliská začínajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: uvzsr.sk)

V lete na nás číha ďalšia nástraha - nebezpečné slnečné žiarenie. Prečítajte si na Vyšetrení, ako si vybrať správny opaľovací krém, ktorý vás ochráni pred slnečnými lúčmi!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu